TÜİK Ekim Ayı İnşaat Maliyet Endeksi Açıklandı, 2021 Yılında Konut Fiyatlarına Zam Gelecek Mi?

Konut fiyatlarını yakından ilgilendiren TÜİK inşaat maliyet endeksi raporu yayımlandı. 2020 yılının Ekim ayına ilişkin verilere göre inşaat sektöründe maliyet yükselişini sürdürdü.

Konut fiyatlarını yakından ilgilendiren TÜİK inşaat maliyet endeksi raporu yayımlandı. 2020 yılının Ekim ayına ilişkin verilere göre inşaat sektöründe maliyet yükselişini sürdürdü. Konut fiyatlarına zam gelecek mi, 2021 yılında ev fiyatları ne olur?

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK inşaat sektörü tarafından yakından takip edilen İnşaat Maliyet Endeksi, Ekim 2020 raporunu yayımladı. Yayımlanan rapora göre inşaat maliyet endeksinde yaşanan yükseliş sürdü.

İNŞAAT MALİYET ENDEKSİ EKİM AYINDA YÜZDE 19.49 YÜKSELDİ!

TÜİK tarafından açıklanan İnşaat Maliyet Endeksi, Ekim 2020 raporuna göre İnşaat maliyet endeksi, Ekim ayında 2020 yılının Eylül ayına oranla yüzde 2,99 oranında artış gösterirken 2019 yılının aynı ayına oranla ise 19,49 oranına yükseliş kaydetti. Bir önceki aya göre malzeme endeksi verisinde yüzde 4,01, işçilik endeksi verisinde ise 0,75 oranında artış yaşandı. 2019 yılının Ekim ayı ile kıyaslandığında ise yaşanan yükseliş malzeme endeksi verisinde yüzde 22,08 ve işçilik endeksi verisinde yüzde 14,02 olarak gerçekleşti.

MÜTEAHHİTLERİN YENİ KONUT İNŞAAT MALİYETLERİ YÜZDE 19,34 ORANINDA ARTTI!

Açıklanan verilere göre bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 2,94, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,34 oranında yükseldi. Eylül ayına oranla Ekim ayında malzeme endeksi yüzde 4,00, işçilik endeksi yüzde 0,67 artış gösterdi. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 21,81 oranında ve işçilik endeksi ise yüzde 14,23 oranında yükseliş göstererek kayıtlara geçti,

2021 YILINDA KONUT FİYATLARINA ZAM GELECEK Mİ, YENİ YILDA EV FİYATLARI NE OLUR?

Özellikle de pandemi döneminde sürekli olarak yükselen konut fiyatları 2020 yılının 3. çeyrek döneminde yüzde 26 oranında yükseliş göstererek çeyrek bazda en büyük yükselişini göstererek rekor kırmıştı. Bu fiyat artışındaki en büyük pay ise devlet bankaları tarafından Haziran ayında başlatılan 1 senesi ödemesiz dönemli olmak üzere yüzde 0.64 faiz oranı ile verilen konut kredisi desteği olarak gösterilmişti.

Ancak Ağustos ayı itibari ile başlayan konut kredisi faiz oranlarında ki yükselişin Aralık ayında zirve noktasına ulaşması ile bu trendin yerini düşüş eğilimi aldı. Konuta olan talebin azalması ile beraber konut fiyatlarına indirim beklentisi oluştu.

2021 yılında yeni üretilecek olan konut projelerinin inşaat maliyet endeksinde yaşanan yükseliş nedeni ile bir miktar yükseliş gösterse de yine de talep darlığı nedeni ile çok yüksek olmayacağı belirtiliyor.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri