TÜİK İnşaat Maliyet Endeksi Raporu Yayımlandı, Rakamlar Alev Aldı! İnşaat Malzemelerine Yüzde 60 Zam Geldi

TÜİK İnşaat Maliyet Endeksi, Kasım 2021 raporu yayımlandı. Dolar kurunda yaşanan hareketlilik müteahhitleri zora soktu, inşaat yapmanın maliyeti katlandı.

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK İnşaat Maliyet Endeksi, Kasım 2021 raporu yayımlandı. TÜİK tarafından 3 aylık dönemlerde yayımlanan rapora göre Kasım ayında dolar kurundaki dalgalanmanın da etkisi ile inşaat maliyet endeksi rekor yükseliş gösterdi. Raporda yer alan verilere göre uzun süredir müteahhitlerin de sık sık şikayet etmiş oldukları maliyetlerdeki yaşanan artış rakamlara da yansımış oldu.

Özellikle de teklif vererek iş alan kamu müteahhitleri 2021 senesinde demir ve çimento fiyatları başta olmak üzere inşaat maliyet endeksi rakamlarında yaşanan yükseliş nedeni ile zora düştüklerini belirterek fiyat farkı kararnamesi çıkartılmasını talep ediyorlardı. Maliyet endeksinde yaşanan yükselişin rakamlara yansıması da son derece sert oldu.

İNŞAAT MALİYETİ REKOR KIRDI!

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre 2021 senesinin Kasım ayında inşaat maliyet endeksi bir önceki senenin aynı dönemine oranla yüzde 48,87 oranında artış göstererek büyük bir rekora imza attı.

İnşaat maliyet endeksi, 2021 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 7,94, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48,87 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 10,71, işçilik endeksi yüzde 0,25 artış gösterdi. 2020 senesinin Ocak ayına göre malzeme endeksi yüzde 60,13 oranıda, işçilik endeksi yüzde 22,50 oranında arttı.

BİNA İNŞAAT MALİYET ENDEKSİ KASIM AYINDA NE KADAR ARTTI?

Bina inşaatı maliyet endeksi rakamlarında da yine büyük bir yükseliş yaşandığı görüldü. 2021 senesinin Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 7,77, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48,79 artış meydana geldi. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 10,54, işçilik endeksi yüzde 0,26 arttı.

Yıllık bazda yaşanan artış ise inşaat malzeme endeksi verisinde yüzde 60,29, işçilik endeksi verisinde ise yüzde 22,55 olarak kayıtlara geçti.

Emlak Haberleri Haberleri