TÜİK Konut Satış İstatistikleri Ekim 2020 Raporu Yayımlandı! Yükselen Konut Kredisi Faiz Oranları Satışları Nasıl Etkiledi?

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK Ekim ayına ilişkin konut satış rakamlarını içeren son raporunu yayımladı.

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK Ekim ayına ilişkin konut satış rakamlarını içeren son raporunu yayımladı. Merkez Bankası tarafından uygulanan parasal sıkılaşma politikası kapsamında yükselen konut kredisi faiz oranları sonrasında oluşan rakamlar merakla bekleniyordu. Peki, Ekim ayında kaç konut satıldı, Türkiye'de en fazla ve en az konut satılan iller hangileri oldu, konut satış rakamları düştü mü, yükseldi mi, ipotekli konut satış rakamları nasıl etkilendi, yabancılara konut satışı ne kadar, konut sektöründe son durum ne?

Ekim ayına ilişkin resmi konut satış rakamları Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklandı. Söz konusu rapor yükselen konut kredisi faiz oranlarının konut satış rakamlarına olan etkisi nedeni ile büyük bir merakla bekleniyordu.



TÜİK KONUT SATIŞ İSTATİSTİKLERİ RAPORU YAYIMLANDI! EKİM AYINDA TÜRKİYE'DE KAÇ KONUT SATILDI?



Hatırlanacağı üzere Eylül ayında Türkiye genelinde 136 bin 744 adet konut satışı yapılmıştı. Konut kredisi faiz oranlarındaki artışın hızlanmaya başlandığı Eylül ayında yaşanan bu yükseliş konut satışı rakamlarına olumsuz yansımış ve 2019 yılının aynı ayına oranla konut satış rakamları yüzde 6,9 oranında düşmüştü.



KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI YÜKSELDİ, VATANDAŞIN KONUTA OLAN TALEBİNDE DARALMA YAŞANDI!



Haziran ayında Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından başlatılan 1 sene ertelemeli yüzde 0.64 faiz oranlı konut kredisi kampanyası büyük talep patlaması yaşanmasına neden olumştu. Yaşanan talep artışı ile beraber Haziran ayında konut satış rakamları yükselişe geçmiş, Temmuz ayında ise büyük bir patlama yaşayarak tüm zamanların aylık satış rakamına ulaşılarak Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmıştı.



Ağustos ayında ise hem dolar kuru hem de enflasyon rakamlarında yaşanan yükselişin ardından konut kredisi kampanyası sona erdirilmiş ve konut kredisi faiz oranları yükselişe geçmişti. Yaşanan bu yükseliş ne yazık ki konut satış rakamlarında düşüşe neden oldu.



TÜİK AÇIKLADI! EKİM AYINDA TÜRKİYE GENELİNDE TOPLAM KONUT SATIŞI RAKAMI KAÇ OLDU, NE KADAR KONUT SATIŞI YAPILDI?



Açıklanan satış rakamlarına göre Türkiye genelinde konut satışları 2020 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,3 azalarak 119 bin 574 oldu. Konut satışlarında İstanbul 22 bin 270 konut satışı ve yüzde 18,6 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 10 bin 624 konut satışı ve yüzde 8,9 pay ile Ankara, 6 bin 846 konut satışı ve yüzde 5,7 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 16 konut ile Ardahan, 24 konut ile Hakkari ve 71 konut ile Bayburt olarak sıralandı.





KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI YÜKSELDİ, İPOTEKLİ KONUT SATIŞ RAKAMLARI ÇAKILDI!



Açıklanan rakamlara göre hem sıfır hem de ikinci el konut satış rakamlarında düşüş yaşandı. Yükselen konut kredisi faiz oranları sonrasında ipotekli konut satış rakamları da yüzde 49,3 oranında düştü. Yabancılara yapılan konut satış rakamı ise bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 23,1 oranında artış gösterdi.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri