TÜİK Resmen Açıkladı: İnşaat Sektöründe İşsizlik Alarmı Verildi! Maliyet Şoku Sonrası 36 Bin Kişi İşsiz Kaldı

TÜİK İşgücü İstatistikleri, I. Çeyrek: Ocak - Mart, 2022 raporu yayımlandı. Yayımlanan Hanehalkı İşgücü Araştırması 2022 raporuna göre inşaat sektöründe işsizlik alarmı verildi.

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından yayımlanan İşgücü İstatistikleri, I. Çeyrek: Ocak - Mart, 2022 raporu ile inşaat sektöründen yaşanan dalgalanma bir kere daha rakamlara dökülmüş oldu. Uzun süredir demir, çimento ve hazır beton fiyatları başta olmak üzere inşaat malzemelerine gelen zamlar nedeniyle zor günler geçiren inşaat sektöründe yaşanan dalgalanma istihdam rakamlarına da yansıdı.

Açıklanan işsizlik rakamlarına göre inşaat sektöründe işten çıkarılan kişilerin sayısında büyük artış yaşandığı görüldü. Uzun süredir yükselen inşaat maliyet endeksi nedeni ile müteahhitler satamayacakları endişesi ile yeni konut projelerini rafa kaldırırken, kamu müteahhitleri de yeni ihale almaktan imtina etmeye başlamıştı. Süreçte önünü göremeyen müteahhitlerin üretimi kısması ile işsizlik rakamları da arttı.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE SON DURUM NE, İŞSİZLİK RAKAMLARI VE İSTİHDAM ORANI NASIL ETKİLENİR?

TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması İşgücü İstatistikleri, I. Çeyrek: Ocak - Mart, 2022 raporu yayımlandı. Yayımlanan rapora göre ne yazık ki inşaat maliyet endeksinde yaşanan yükselişin istihdam oranına olan olumsuz etkisi de ortaya çıktı.

Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısı 2022 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre tarım sektöründe 139 bin kişi, inşaat sektöründe 36 bin kişi azalırken sanayi sektöründe 70 bin kişi, hizmet sektöründe 292 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin ,1'i tarım, %21,8'i sanayi, %5,8'i inşaat, %56,3'ü ise hizmet sektöründe yer aldı.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre inşaat sektöründe 36 bin kişi işsiz kaldı. İnşaat sektöründe gelen zamlara karşı önlem alınması, hükümetin inşaat malzemeleri KDV oranını düşürmesi, arsa fiyatlarını düşürecek önlemler alınması gibi talepleri gündemdeki yerini koruyor.

Haber Kaynağı: Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri