TÜİK TEFE TÜFE Mayıs Ayı Enflasyonu ve Haziran 2020 Resmi Kira Artış Zam Oranı Açıklandı!

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK Mayıs 2020 TÜFE enflasyonu rakamlarını açıkladı. Açıklanan rakamlar ile beraber kira artış oranı Haziran 2020'de belirlenmiş oldu. Peki, Mayıs enflasyon oranı 2020 yüzde kaç çıktı, Haziran kira artış oranı 2020 ile kiralara kaç TL zam geldi, ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir, en fazla zam oranı kaç oldu, kiralara zam yapılacak mı kiralara ne kadar zam geldi, Haziran ayı resmi kira artış oranı zammı hesaplama nasıl yapılacak, kiraya ne kadar zam yapılır? Sorul

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK Mayıs 2020 TÜFE enflasyonu rakamlarını açıkladı. Açıklanan rakamlar ile beraber kira artış oranı Haziran 2020'de belirlenmiş oldu. Peki, Mayıs enflasyon oranı 2020 yüzde kaç çıktı, Haziran kira artış oranı 2020 ile kiralara kaç TL zam geldi, ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir, en fazla zam oranı kaç oldu, kiralara zam yapılacak mı kiralara ne kadar zam geldi, Haziran ayı resmi kira artış oranı zammı hesaplama nasıl yapılacak, kiraya ne kadar zam yapılır? Soruların yanıtları haberimizde...

Merakla beklenen enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklandı.



Açıklanan rakamlar arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması kiracılar için Haziran ayı zam oranı olarak uygulanacak.





SON DAKİKA! MAYIS ENFLASYONU AÇIKLANDI!



Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %11,39, aylık %1,36 arttı TÜFE'de (2003=100) 2020 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,36, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,57, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,39 ve on iki aylık ortalamalara göre %12,10 artış gerçekleşti.



HAZİRAN AYI RESMİ KİRA ARTIŞI ZAM ORANI 2020 HESAPLAMA



TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Haziran ayı resmi kira artış oranı ... olarak gerçekleşti.



Konut Kirası: 1.000 Lira



TÜİK TEFE TÜFE Haziran 2020 Kira Artış Oranı: % 12,10



Haziran emlak365.com Ayı Kira Zammı Tutarı: 121,00 TL



Haziran Ayı Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 1.121 Lira





HAZİRAN AYINDA KİRALARA KAÇ TL ZAM GELDİ, EV SAHİBİ KİRAYA EN FAZLA KAÇ LİRA ZAM YAPABİLİR?



Açıklanan Mayıs ayı enflasyonu rakamları ile Haziran ayı resmi kiraya zam oranı da belirlenmiş oldu.



Hatırlanacağı üzere Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 2018 yılında enflasyon rakamlarında yaşanan hızlı yükseliş nedeni ile kanun değişikliği yapılacağını duyurmuştu.



YEP ile yapılan kanun değişikliği kapsamınad kiracıların enflasyon rakamları nedeni ile zarara uğramalarının önüne geçilebilmesi amacı ile resmi kira artışı zam oranı 12 aylık ÜFE ortalaması yerine 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaya başlanmıştı.



Yapılan kanuni düzenleme ile beraber ev sahipleri artık kiracılara en fazla 12 aylık TÜFE ortalaması oranı üzerinden zam yapma hakkı elde etmiş oldular. Ancak söz konusu oran tavan zam oranı olarak uygulanacak olup ev sahibi ile kiracı arasında ortak anlaşma zemini bulunması halinde bu oranın altında da bir zam yapılarak sözleşmenin yenilenmesi mümkün olacak.





KİRAYA NE ZAMAN ZAM YAPILIR, KİRA ZAMMI NEYE GÖRE YAPILIR?



Ülkemizde kira artışı zam oranı kanunlara göre 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmakta olup kira artışı zam oranı yasal sınırı olarak her ay TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları arasında yer alan TÜFE ortalaması yasal sınır olarak uygulanır.



Kira zammı ne zaman yapılır sorusunun yanıtı ise kira sözleşmesi ile belirlenir. Ülkemizde genelde kira sözleşmeleri süresiz olarak düzenlenmekte olup 12 aylık sürenin dolmasının ardından kira sözleşmesi iptal edilmezse otomatik olarak yenilenmiş sayılır ve zam yapılarak yenilenir.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri