Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tüm Türkiye'nin merak ettiği rakamları açıkladı. TÜİK TEFE TÜFE Mart 2021 enflasyon rakamları ile Nisan ayı kira artış oranı belli oldu.
Açıklanan rakamlar milyonlarca memur ve emekli için enflasyon farkı zammı yanı sıra, Merkez Bankası faiz indirimi, bankaların kredi faiz oranları, dolar kuru ve altın fiyatları ile ev sahipleri ve kiracılar için kira artış oranı olarak uygulanacak. Yani bu rakam milyonlarca kişiyi etkileyecek.
2021 MART ENFLASYON ORANI! MART AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI...
TÜİK tarafından enflasyon rakamları her ay takip eden bir sonraki ayın ilk haftası içerisinde açıklanmakta olup bu nedenle pek çok kişi tarafından bu rakamlar açıklandığı ayın adı ile anılmaktadır.
Bugün açıklanan enflasyon oranı Martı 2021 dönemine ait olmasın rağmen Nisan ayı enflasyon oranı olarak anılmaktadır. Ancak söz konusu oran Nisan ayına değil Mart ayına ilişkin enflasyon dönemine ilişkin verilerdir.
TÜİK TEFE TÜFE Mart ayı enflasyon rakamları verilerine göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %16,19, aylık %1,08 artış gösterdi.
TÜİK TEFE TÜFE NİSAN 2021 KİRA ARTIŞ ORANI!
Açıklanan rakamlar arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması Nisan ayında kira sözleşmesi tarihi dolan ve bu aydan itibaren zamlı olarak kira ödeyecek olan kiracılara uygulanacak olan resmi zam oranı olacak.
TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre 12 aylık TÜFE ortalaması Mart 2021 döneminde 13,18 olarak gerçekleşti.
NİSAN AYI ÖRNEK KİRA ARTIŞ ORANI ZAMMI 2021 HESAPLAMA!
Konut Kirası: 1.000 Lira
TÜİK TEFE TÜFE Nisan 2021 Kira Artış Oranı: % 13.18
Nisan Ayı Kira Zammı Tutarı: 131,80 TL
Nisan 2021 Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 1.131,80 TL
Konut Kirası: 2.000 Lira
TÜİK TEFE TÜFE Nisan 2021 Kira Artış Oranı: % 13.18
Nisan Ayı Kira Zammı Tutarı: 263,60 TL
Nisan 2021 Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 2.263,60 TL
EV SAHİBİ KİRAYA NE KADAR ZAM YAPABİLİR 2021?
Kiracılar ile ve ev sahipleri arasında karşılıklı hakları kayıt altına alınan sözleşmeye kira sözleşmesi adı verilir. Kiracıya uygulanacak olan kira sözleşmesi oranı bu sözleşme üzerinde belirlenir.
Söz konusu sözleşmede herhangi bir rakam belirlenmediyse bu dönemde kiraya yapılabilecek zam oranı o ay için TÜİK tarafından ilan edilen enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalamasıdır.
Yeni Ekonomi Programı kapsamında emlak sektörünü yakında ilgilendiren kanuni düzenleme ile kiraya yapılabilecek en fazla zam oran ı2 aylık TÜFE ortalamasıdır. Kira sözleşmesinde bu oranın üzerinde bir rakam yer alsa dahi kanunen yasaklandığı için rakam geçilemez. Yani örneğin o ay için açıklanan TÜFE ortalaması yüzde 12 ise, kira sözleşmesinde yer alan oran yüzde 15 olsa dahi ev sahibi en fazla yüzde 12 oranında zam yapabilir.
KİRAYA NE ZAMAN ZAM YAPILIR?
Kira sözleşmesi üzerinde aksini gösteren bir madde bulunmadığı takdirde sözleşmenin tarihi 12 ay yani 1 sene olarak kabul edilir. Taşınmazı kiraya veren taşınmaz sahibi ile kiralayan taraf arasında karşılıklı yükümlülükler kira sözleşmesi ile belirlenmektedir. Hem kiracı hem de ev sahibi altına imza attığı bu sözleşmede yer alan maddelere uymakla yükümlüdür.
Kiracı ve ev sahibi tarafından imzalanan kira sözleşmesinde "kira sözleşmesi süresi 6 aydır, 24 aydır" gibi aksini gösteren bir madde yoksa bu durumda kira sözleşmesi 12 aylık yani bir senelik olarak kabul edilir. Bu sürenin dolmasına rağmen taraflardan birinin kira sözleşmesini iptal etmemesi durumunda kira sözleşmesi yenilenmiş kabul edilir.
Kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda ise ev sahibinin kiraya zam yapma hakkı ortaya çıkar. Kiraya yapılacak olan zam oranı o ay için TÜİK tarafından ilan edilen 12 aylık TÜFE ortalamasıdır. Söz konusu bu oran kiraya yapılabilecek en üst kira artış oranı sınırı olarak uygulanacak olup ev sahibinin kiraya hiç zam yapmadan kira sözleşmesini yenilemesi ya da açıklanan bu orandan daha düşük bir rakam ile zam yaparak sözleşmesini yenilemesi de mümkündür.
Emlak365.com