TÜİK TEFE TÜFE Temmuz Ayı Enflasyonu ve Ağustos 2020 Resmi Kira Artışı Zam Oranı Açıklandı!

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK büyük bir merakla beklenen Temmuz ayı enflasyon rakamları raporunu açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK büyük bir merakla beklenen Temmuz ayı enflasyon rakamları raporunu açıkladı. Açıklanan raporda yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması ev sahipleri ve kiracılar tarafından uygulanacak olan resmi kira artışı zam oranı olarak uygulanacak. Peki, Ağustos ayında kiralara kaç lira zam geldi, resmi kira artış oranı zammı ne kadar, ev sahibi kiraya ne zaman, en fazla ne kadar zam yapabilir, kira zam oranı Ağustos 2020 hesaplama nasıl yapılır? Soruların yanıtları haberimizde...

Pandemi krizi sonrası hızla yükselen enflasyon rakamları gündemin bir numaralı maddesi olarak takip edilmeye devam ederken Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK bugün merakla beklenen son enflasyon verisini açıkladı.



Açıklanan rakamlar ekonomik gidişatı göstermesinin yanı sıra milyonlarca memur emeklisi ve çalışan için enflasyon farkı zammı hesaplaması, konut ve işyeri kira artış oranı resmi zam oranı hesaplaması gibi farklı pek çok alanda da kullanıldığı için yakından takip ediliyor ve merakla bekleniyordu.



TÜİK TEFE TÜFE TEMMUZ AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI!



Haziran ayında büyük bir hızla çıkış gösteren ve ekonomide alarm zillerinin çalmasına neden olan enflasyon rakamları için beklenen yeni veriler TÜİK tarafından açıklandı.



Haziran 2020 döneminde yüzde 12,62 olarak gerçekleşen TÜFE Temmuz ayında %11,76, aylık %0,58 arttı.



AĞUSTOS 2020 RESMİ KİRA ARTIŞI ZAM ORANI AÇIKLANDI! KİRA ZAMMI HESAPLAMA



Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK Temmuz ayı enflasyon rakamları ve Ağustos ayı resmi kira zam oranı rakamlarını açıkladı.



Açıklanan rakamlara göre Temmuz ayında yüzde 11.88 olarak ilan edilen resmi kira artışı zam oranı Ağustos ayında yüzde 11.51 olarak gerçekleşti.





Konut Kirası: 1.000 Lira



TÜİK TEFE TÜFE Ağustos 2020 Kira Artış Oranı: % 11,51



Ağustos emlak365.com Ayı Kira Zammı Tutarı: 115,10



Ağustos Ayı Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 1.115,10 TL



EV SAHİBİ KİRAYA NE ZAMAN ZAM YAPABİLİR?



Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan en büyük tartışmalardan biri de kira artışı zam oranı hakkında olmaktadır. Kiralanan taşınmaz için kiralama koşullarını belirlemek ve yazılı olarak güvence altına almak adına taşınmaz sahibi ile kiralayan arasında sözleşme imzalanmakta olup bu sözleşmeye kira sözleşmesi adı verilmektedir.



Kira sözleşmesi hem kiracının hem de kiraya verenin haklarını korumak adına düzenlenir. Bu sözleşmede üzerinde aksi hüküm belirten bir madde yer almadığı sürece sözleşmenin süresi 12 ay yani 1 sene olarak kabul edilir.



Kira sözleşmesinde sürenin dolmasına rağmen iptal kararı çıkmaması halinde yenilenmiş olduğu kabul edilir. Kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde ise ev sahibi kiraya o ay için açıklanan TÜFE rakamları üzerinden zam yapma hakkını elde eder.



Yani ev sahibi kiraya kira sözleşmesi üzerinde "yılda 6 aylık periyodlar halinde iki kere zam yapılır", "kiraya 3 sene boyunca zam yapılmayacaktır" gibi ibareler eklemediği, kira zammı için bir süre belirtilmediği takdirde imzalanan kira sözleşmesinin süresinin dolmasının ardından yılda bir kere zam yapma hakkına sahiptir.





EV SAHİBİ KİRAYA NE KADAR, YÜZDE KAÇ ZAM YAPABİLİR?



2019 yılında büyük bir hızla yükselen enflasyon rakamları sonrası kiracıların mağdur olması üzerine Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan YEP programı kapsamında resmi kira artış oranı için kanuni düzenleme yapılmıştı.



Yapılan düzenleme ile resmi kira artışı 12 aylık ÜFE ortalaması yerine daha düşük seyreden 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaya başlanmıştı. 2020 yılında alınan karar kapsamında ev sahibi kiraya en fazla o ay için Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması rakamı üzerinden zam yapma hakkına sahiptir.



Bu rakam o ay için uygulanabilecek olan maksimum kira artışı zam oranı tavan sınırı olarak uygulanır. Kira artışı için tavan oran sınırı bulunmakta olup taban için bir sınır yoktur. Yani ev sahibi için yapabileceği zam oranı sınırlandırılmıştır ancak isteyen ev sahibi hiç zam yapmadan sözleşmesini yenileyebilirken isteyen ev sahibi açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması rakamının altında bir rakam ile kira sözleşmesini yenileme hakkına sahiptir.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri