TÜİK Verilerini Açıklamasının Ardından Nisan Ayı İnşaat Maliyet Endeksi Belli Oldu! İnşaat Sektöründe Son Durum Ne?

TÜİK tarafından işsizlik verilerinin değerlendirilmesinin ardından Nisan ayı inşaat maliyet endeksleri de açıklandı.

TÜİK tarafından işsizlik verilerinin değerlendirilmesinin ardından Nisan ayı inşaat maliyet endeksleri de açıklandı. Yapılan açıklamaya göre maliyet endekslerinin neredeyse tamamında atış yaşandığı kaydedildi.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından uzun zamandır açıklanması beklenen inşaat maliyet endeksi açıklandı. İnşaat ve emlak sektörünü de yakından ilgilendiren bu rakamlarda Nisan ayına ilişkin veriler belli oldu.



Yapılan değerlendirmeler sonrasında Nisan ayında bir önceki aya göre inşaat endeksinde yüzde 0.86 oranında bir artış yaşandığı belirlendi. Artışla birlikte endeks yüzde 6.14 seviyesine kadar yükselmiş oldu.



İnşaat Sektöründe Yaşanan Yükseliş Dikkatlerden Kaçmadı



Aylık bazda yapılan değerlendirmeler sonucunda malzeme endeksinde yüzde 1.15 oranında, işçilik endeksinde ise yüzde 0.32 oranında bir artışın yaşandığı belirlendi. 2019 yılı Nisan ayı karşılaştırması yapıldığı zaman o zamanlarda malzeme endeksinde yüzde 1.95, işçilik endeksinde ise yüzde 15.45 oranında bir artış yaşanmıştı. Bu değerlendirmeye göre artış yaşanmış olsa bile geçen yıla göre düşük olduğu belirlendi.



Bina inşaatı maliyetleri Nisan ayında bir önceki aya göre karşılaştırmasına göre yüzde 1.29 oranında, geçen yılın Nisan ayına göre ise yüzde 7.77 oranında bir yükseliş yaşadı. Nisan ayında bir önceki aya göre malzeme endeksinde de yüzde 1.80 oranında artış yaşanırken, işçilik endeksinde de yüzde 0.32 oranında bir artış meydana geldiği öğrenildi.



Yıllık bazda bakıldığında malzeme endeksinde yüzde 4.07 ve işçilik endeksinde yüzde 15,69 oranında bir azalma meydana geldi.



TÜİK tarafından açıklanan verilerde bina dışı yapılar için inşaat endeksleri de değerlendirildi. Nisan ayında inşaat maliyet endeksinin bu yapılar için Mart ayına kıyasla yüzde 0.62 oranında azaldığı belirlendi. Geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 0.79 oranında arttı. Mart ayına göre malzeme endeksi yüzde 1.06 oranında azaldı ve işçilik endeksinin yüzde 0.31 oranında arttığı belirlendi.



www.emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri