Apartman sakinleri arasında sorun yaratan konulardan biri olan 'su sızıntısı'na ilişkin Yargıtay'dan önemli bir karar çıktı. Üst kattaki daireden sızan su sebebiyle evinde hasar oluşan vatandaş, konuyu yargıya taşıdı.
Yargıtay'dan 'su sızıntısı' kararı!
Üst katta oturan bir kişinin evinden alt kattaki daireye su sızması ve evde hasar oluşturması nedeniyle dava açıldı. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin yolunu tutan vatandaş, komşusunun banyo ve mutfağından sızan sular sebebiyle dairesinde zarar oluştuğu ve bu zararın karşılanarak zararın da giderilmesini istedi.
Mahkeme, davanın kısmen kabulüne hükmederek, alt katta oluşan zararın bilirkişi tarafından belirlenen bölümünün üst kattaki daire sahibi tarafından karşılanmasına karar verdi. Davalı ise kararı temyiz edince araya giren Yargıtay 5. Hukuk Dairesi, emsal olacak bir karar verdi.
Tazminat ödemekle yükümlü olacak
Yargıtay'a taşınan davada, bilirkişi raporuna dikkat çekilerek dairede oluşan zararın belirlenen bölümünün daire sahibi tarafından ödenmesi gerektiğine karar verildi. Kararda, davacının bağımsız bölümündeki hasarın, davalının ıslak zemin su tesisatından kaynaklı arızanın sebebiyet verdiğinin bilirkişi raporu ile tespitinin yapılarak arızanın giderilmesine karar verilmesinde bir isabetsizlik olmadığından yerinde görülmeyen temyiz kararı reddedildi.
Yargıtay'dan çıkan karar tüm apartman sakinlerini ilgilendirir nitelikte oldu. Karara göre, dairesinden alt kata zarar verecek düzeyde su sızıntısı olan ev sahipleri, hem sızıntıyı gidermekle hem de komşusunun dairesinde oluşan zararın maddi tutarını ödemekle yükümlü olacak.
Alt katta oturan ev sahiplerinin böyle bir durum ile karşılaşmaları durumunda, üst kat komşusundan hasarın giderilmesine yönelik ücret talep etmesi ya da zararın giderilmesini istemesi mümkün olacak.