Türkiye'de pandemi krizi ile birlikte başlayan ekonomik buhran ve hayat pahalılığı en çok konut sektörünü etkiledi. Vatandaşa bağlanan vergi yüklerinin artışı ile birlikte bir de kiracıların belini büken kira zamları her geçen gün artmaya devam ediyor.
HER YOL DENENDİ
Ülkemizde kirada oturan binlerce hane ve milyonlarca vatandaş bulunuyor. Hükümet tarafından örneğin 5 Bin TL'lik bir kiranın %50 zamlanarak 10 Bin TL'ye çıkarılması yasaklanmış ve üst limit olarak %25 zam oranı belirlenmişti. Ancak ne yazık ki kurallara uymayan bir çok ev sahibi ortaya çıktığı için bir de dava yolu açılarak arabuluculuk sistemi ortaya konulmuştu. Zamlarla mücadele için her yolu deneyen hükümet bu kez sektör yöneticileri ile yeni bir yola giriyor.
1 EKİM'DE HER ŞEY DEĞİŞECEK
İçişleri Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı, TRKTYD Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği, TRFMA Tesis Yönetim Derneği ile TYTFED Tesis Yönetim ve Tedarikçileri Federasyonu’nun başlattığı çalıştay da bir araya geldiler.
Sektör yöneticileri ‘Tesis Yönetim ve Kamu Kurumları Çalışma Kampı’ fahiş kira zamları, aidatlar ve daha bir çok sorun için yeni çözüm yollarını madde madde sıraladı. Çözümlere ilişkin olarak Bakanlıkların 1 Ekim'de açılacak olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'de kararların görüşülmesini talep ettiler. İşte o çözümler:
• Site yönetim şirketi için yeni bir mevzuat çalışması yapılacak. Ayrıca Kat Mülkiyeti Kanunu ile ilgili revizyon çalışmaları yapılarak TBMM sunulacak.
• Yöneticiler için eğitim ve sınav şart olacak, sertifika zorunluluğu getirilecek.
• Siteleri mafya vari yöneticilerden kurtarmak için, ‘adli sicil’ kuralı getirilecek.
• Fahiş Aidat tutarlarının nedenleri ve çözümü noktasında site bütçeleri, karar defterleri, tesis yönetim şirketi ve yöneticileri kamu kurumlarınca düzenli olarak denetlenecek.
• Sitelerin anayasası olan yönetim planları profesyonel tesis yönetim şirketleri tarafından hazırlanacak ve müteahhit firmaların yapı yönetim danışmanlığı alması gerekecek.
• Sitelere kesilen hizmet alım faturalarındaki KDV oranları yüzde 1’e düşürülerek aidatların gerilemesi sağlanacak.
• Yöneticiler, e-tapu üzerinden tapu dairesine gitmeden konutlardaki kayıtlara ulaşabilecek.
Yukarıda belirtilen maddelerin 1 Ekim itibari ile Meclis gündeminde yer alacağı ön görülüyor. Milyonlarca kiracı ve ev sahibi Meclis kararını heyecanla beklemeye başladı.