Tüm ev sahiplerini ilgilendiriyor! 2023 kira gelir vergisi istisna tutarı açıklandı!

2023 yılında ev sahiplerinin kira gelirleri için ödeyecekleri gelir vergisinde istisna tutarı belli oldu. Bu tutarı aşmayan kira gelirleri gelir vergisinden muaf olacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Resmi Gazete’de Gelir Vergisi Genel Tebliği yayımlandı. 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olan bu tebliğ ile beraber kira geliri elde edenlerin gelir vergisi istisna tutarı yeniden belirlendi. Buna göre ev sahipleri bu gelir vergisi istisna tutarı kadarlık kısımdan gelir vergisinden muaf olacaklar.

2022 YILINDA 9.500 TL OLARAK UYGULANIYORDU!

2022 yılında ev sahipleri veya çeşitli gayrimenkullerden kira geliri elde eden mülk sahipleri toplam kira gelirlerinin 9.500 TL’lik kısmından gelir vergisinden istisna oluyordular. Bu tutarı aşmayan kira gelirleri için herhangi bir şekilde gelir vergisi ödemeyen vatandaşlar bu anlamda kolaylık imkanı buluyordular. Ancak 2022 yılında kira fiyatlarındaki artışlar ile 9.500 TL’lik gelir vergisi istisnası işlevsiz hale gelmişti. Gelir İdaresi Başkanlığı da kira gelir vergisi istisna tutarında 2023 güncellemesi yaptı.

2023 KİRA GELİR VERGİSİ İSTİSNASI BELLİ OLDU!

2023 yılında uygulanacak olan kira gelir vergisi istisnasının ne kadar olduğu Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre Gelir İdaresi Başkanlığı 2022 yılında 9.500 TL olarak uygulanan tutarı 21 Bin TL’ye yükseltti. Bu karar ile beraber 2023 yılında elde edilen kira gelirlerinin 21 Bin TL gelir vergisinden istisna olacak. Mülk sahipleri 21 Bin TL’lik kira gelirleri karşılığında herhangi bir gelir vergisi ödemesi yapmayacaklar. Kira gelirleri 2023 yılında 21 Bin TL’yi aşmayacak olan mülk sahiplerinin beyanname verme zorunlulukları da olmayacak.

DEĞER ARTIŞ KAZANÇLARINDA İSTİSNA TUTARI YÜKSELTİLDİ!

Gayrimenkullerin satışında bazı koşullarda değer artışı kazançları üzerinden vergilendirme yapılıyor. Sahip olunan gayrimenkullerin iktisap tarihlerinden itibaren 5 yıldan önce satılması durumunda bu satış nedeniyle elde edilen kazançlar değer artışı kazancı olarak vergilendiriliyor. 2022 yılında 25 Bin TL’lik tutar istisna sayılıyor ve vergilendirilmiyordu. 2023 yılında bu tutar 25 Bin TL’den 55 Bin TL’ye yükseltildi. 2023 yılı içerisinde gayrimenkul satışlarında oluşan değer artış kazancının 55 Bin TL’yi aşması durumunda beyanname verilecek ve 55 bin TL’lik kısım beyan edilen tutardan düşülecek.

Emlak Haberleri Haberleri