Türkiye’de mülk sahiplerinin elde etmiş oldukları kira gelirleri vergiye tabidir. Bu verginin istisnai tutarı hariç olmak üzere beyanname verilmesi ve vergilendirilmesi gerekmektedir. 2022 yılında elde edilen kira gelirleri için 2023 yılında beyanname verilmesi gerekiyor. Bu beyannamelerin verilmesi ile beraber de ödenmesi gereken kira gelir vergisinin ilk taksiti bu ay sonuna kadar yatırılması gerekiyor. Aksi durumda ev sahiplerini çeşitli cezalar bekleyebiliyor.
İSTİSNA TUTARLARI NE KADAR?
2022 yılı içerisinde evini kiraya vererek kira geliri elde eden ev sahiplerinin yıllık kira geliri toplamı 9.500 TL ve altındaysa bu ev sahiplerinin ne beyanname vermelerine ne de herhangi bir kira gelir vergisi ödemelerine gerek yok. Bu 9.500 TL’lik tutar kira gelir vergisi mükellefi olan herkes için uygulanmaktadır. Bu tutarı aşanlar aşan tutarlar üzerinden vergi ödemesi yapmaktalar. Bir kişinin birden fazla evinin olması bu istisnai tutarı artırıp eksiltemiyor. Tüm kira gelirinden bu istisna tutarı çıkarılarak kalan gelir üzerinden belirli oranlarda vergilendirme yapılıyor.
KİRA GELİRİ BEYANNAMESİ NASIL VERİLİR?
Beyannameler Hazır Beyan Sistemi aracılığıyla internet ortamından, Hazır Beyan mobil uygulaması aracılığıyla da cep telefonundan, e-Beyanname Sistemi ile elektronik ortamdan ve herhangi bir vergi dairesinden verilebiliyor. Hazır Beyan Sisteminde, kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.
KİRA GELİR VERGİSİ ÖDEME TARİHLERİ
Kira geliri elde eden mükellefler bir önceki yılın kira gelirleri için 1 – 31 Mart tarihleri arasında beyanname vermeleri gerekiyor. Bu beyannamelerin verilmesinin ardından ev sahiplerinin ödemeleri gereken vergilerin tutarları tahakkuk ediyor. Kira gelir vergisi iki taksitte ödenebiliyor. İlk taksit her yıl 31 Mart’a kadar ödenmelidir. Bu ilk taksitin içerisinde damga vergisi de yer almaktadır. İkinci taksiti ise ev sahibi mükellefler 31 Temmuz tarihine kadar ödemeliler.
CEZASI NE KADAR?
Kira gelir vergisi için beyanname vermek ve tahakkuk eden vergi borcunu ödemek zorunludur. Beyanname verilmemesi durumunda veya verildikten sonra tahakkuk eden verginin ödenmemesi durumunda bunun cezası tüm kira gelirinin yüzde 5’i kadar olabiliyor. Bu durumda 9.500 TL’lik istisnai tutar da devreden çıkabiliyor. Ödeme yapılmaması durumunda cezası oldukça yüklü olabiliyor.