Kiracılar ile ev sahipleri çok sayıda konuda karşı karşıya gelebiliyorlar. Bunlardan birisi de acil tadilatlar oluyor. Bazı ev sahipleri kendilerine masraf çıkmaması için gerekmesi halinde bile kiracılara tadilat onayı vermeyebiliyorlar. Kiracılar da bu tadilatları yaptıklarında kiradan düşmek istemeleri halinde ev sahipleri sorun çıkarıyorlar. Bu durumda kiracılar ne şekilde hareket edecekleri bilemeyebiliyorlar. Bazen yasal mevzuatı bilmemek kiracıları oldukça mağdur yapabiliyor.
ACİL TADİLATLARDAN EV SAHİBİ KAÇAMAZ
Acil tadilat yapılması gerekiyorsa ev sahibinin bunu yaptırmama veya kiracıya izin verip kiradan düşmesini kabul etmeme imkanı bulunmuyor. Örneği alt kata su sızıyorsa bunun yaptırılması acil tadilattır. Ev sahibi bunun maliyetini karşılamak zorundadır. Ancak uyanık bazı ev sahipleri hiç buna yanaşmadan tüm masrafları kiracının üzerine bırakma yolunu tercih ediyorlar.
Kiracılar eğer acil bir tadilat durumu oluşursa ilk olarak ev sahibine ulaşmak zorundalar. Eğer tüm gayretlere rağmen ev sahibine ulaşılamamışsa o zaman tadilat yapılarak karşılığında bir fatura alınmalıdır. Bu fatura kiracıları ilerleyen süreçte kurtaracaktır. Alınan faturada yazılı olan bedel kiracı tarafından ödenmişti. Kiracı da bir sonraki kira ödemesinde o bedeli kiradan düşer ve faturayı ev sahibine ibraz eder. Ancak burada çok kritik bir detay var. Faturanın aslı kesinlikle kiracıda kalmalıdır.
Ev sahipleri faturalı da olsa bu tadilat masrafını karşılamak istemeyebilirler. Ancak buna dair herhangi bir seçenekleri yok. Mahkemeye gitseler dahi haklı çıkamayacaklar. Kiracının yaptırdığı tadilat aciliyet gerektirmekte ve fatura ile ispatlanmaktadır. Eğer fatura olmazsa o zaman ev sahibi tadilatı kabul etmeyecek ve kiradan düşülmesi durumunda kiracının eksik kira yatırdığı gerekçesiyle hukuki işlem başlatabilecekti. Kiracılar bu şekilde kendilerini garanti altına alabiliyorlar.