Tüm kiracıları ilgilendiriyor! Paranızı ev sahibinde bırakmayın, eksiksiz alabilirsiniz!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında bazı ödemeler sorun yaratabiliyor. Bunlardan birisi de kiracılardan alınan depozito ücretleri oluyor. Depozito ücreti konusunda kiracıların hakları merak ediliyor. Kiracılar depozito iadesi alırken hangi haklara sahipler?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında sık sık sorun olabilen depozito ödemelerine dair hem ev sahipleri hem de kiracılar yasal haklarını tam bilemedikleri için anlaşmazlığa düşebiliyorlar. Bu konuda yaşanan anlaşmazlıklar çoğu zaman mahkeme konusu da oluyor. Özellikle kiracılar yasal haklarını bilemedikleri için mağdur olabiliyorlar. Peki depozito nedir, neden ödenir, nasıl geri alınır? 

DEPOZİTO NEDİR?

Depozito ödemeleri ev sahiplerinin kiracılardan talep ettikleri güvence bedelidir. Bu ödemenin anlamı eğer kiracı eve zarar verir de ev sahibi mağdur olursa bunun karşılanmasıdır. Tamamen yasal bir hak olan depozito bedelinin ne kadar olabileceğine dair ise bazı sınırlamalar uygulanmaktadır. Ev sahipleri en fazla 3 kira bedeline karşılık gelen tutarda depozito talep edebilirler. Peşin olarak ödenen depozito ev sahibine verilen ödünç paradır. Eğer evde bir zarar olmazsa ev sahibi bu parayı eksiksiz bir şekilde kiracıya iade etmek zorundadır. 

DÖVİZ İLE DEPOZİTO ÖDEME SORUN OLABİLİYOR!

Döviz ile depozito ödemesi yapmak esasında yasal bir uygulama değil ama zaman zaman bu yönde ev sahipleri talepte bulunabiliyorlar. Kiracılar da kiralama işleminin henüz başında ev sahiplerine sorun çıkarmamak adına buna itiraz etmiyorlar. Yapılan bu ödemeleri ev sahipleri kiracının kendilerine verdiği ödünç para olarak değil de kira gibi bir gelir olarak gördükleri için kullanıyorlar. Kiracı iade istediğinde ise sorun üstüne sorun çıkarıyorlar. 

Kiracılar döviz ile ödedikleri depozitoları ev sahipleri Türk lirası cinsinden hesaplayarak ödeyebiliyorlar. Bu durumda kur farkından dolayı kiracı mağdur oluyor. 5 yıl önce 250 dolar depozito alan bir ev sahibi parayı aldığı günün kuru üzerinden kiracıya 5 yıl sonra iade yapmak istiyor. Bu da başlı başına haksızlık oluyor. İlgili Yargıtay kararlarına göre ev sahibi hangi para cinsinden depozitoyu almışsa o para cinsinden iade etmek zorundalar. Kiracılar mahkemeye giderek bu paralarını ev sahiplerinden eksiksiz bir şekilde alabilirler.

Emlak Haberleri Haberleri