Türkiye deprem riski haritası değişti! Tsunami ve bir sonraki büyük depremin beklendiği iller

Kahramanmaraş depremi ile Türkiye büyük bir yıkım yaşarken 11 ilde yıkılan binalar ile can kayıpları yaşanmıştı. Deprem ve tsunami uyarısı yapılan illeri deprem profesörü Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal açıkladı.

Türkiye deprem riski haritası değişti! Bir sonraki büyük depremin beklendiği iller ve tsunami alarmı - Cumhuriyet tarihinin en büyük ve en fazla can kaybı yaşanmasına neden olan depremi olarak tarihe geçen Kahramanmaraş depremi büyüklüğü ile yer küre altında yer alan levhaların hareket etmesine neden olmuştu. 

Merkez üssü Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetinde yaşanan iki büyük deprem bu ilin yanı sıra Malatya, Sivas, Elazığ, Osmaniye, Gaziantep, Adıyaman, Hatay, Kilis, Adana, Şanlıurfa ve Diyarbakır illerinde de yıkıma neden olmuştu. Bölgede bugüne kadar 7 bine aşkın artçı deprem yaşanırken Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal hem deprem hem de tsunami riski olan illeri açıkladı. 

BİR SONRAKİ BÜYÜK DEPREM NEREDE OLACAK, DEPREM RİSKİ YÜKSEK İLLER HANGİLERİ?

Yaşanan depremi değerlendiren "Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma yol açtığı Hatay'da, Hatay'ın kuzey ve içini ilgilendiren deprem oldu. Güneye doğru Ölüdeniz fayı devam ediyor. Ölüdeniz fayı Hatay'dan itibaren Suriye sınırında Kızıldeniz üzerinden Lübnan ve İsrail Körfezi'nin geçip Kızıldeniz'e kadar devam eden bir fay. Yıkıcı deprem yaratma olasılığı yüksek olan bir fay. Mısır dahil Ortadoğu'da çok ciddi hasarlara neden olmuş" diyerek bölge için riskin tamamen geçtiğini söylemenin hatalı olacağını ifade etti. 

Pampal yaptığı açıklamasında "Bir de kuzeyde ikinci 7,6'lık depremi yaratan fayın hemen kuzeyinde Nurhak civarında onunla kesişen Malatya fayı var. Orada da stres yoğunlaşması var o faya kuzeye doğru gidiyor sonra sağa dönüyor Ovacık fayı olarak devam ediyor. Karlıova-Erzincan arasındaki Yedisu fayı 1784'te kırılmış, orası ve Bingöl civarında kırılmamış birkaç parça daha var.

Arap levhası kuzeye doğru itiyor, Anadolu'yu sıkıştırıyor. Kabuk kalınlaşıyor. 40 km kalınlığında bir kabuğa sahip o bölge. Kuzey-güney yönlü sıkışma, ters faylar en büyük depremleri yaratır. Güneydoğu Anadolu bindirmesinin uç kısmı Hakkari'den geçiyor. Hakkari'de de deprem tehlikesi yüksek. Türkiye'nin deprem tehlikesi olmayan tek santimetrekaresi yok" diyerek deprem riski yüksek illeri açıkladı. 

TSUNAMİ RİSKİ YÜKSEK OLLAN İLLER HANGİLERİ, TÜRKİYE'DE TSUNAMİ OLUR MU?

Deprem sonrası tsunami riski olan iller hakkında da bilgi veren Pampal "Türkiye'de deprem olmayacak yer yok. Ölüdeniz fayının güneye doğru kırılma ihtimali daha yüksek. Denizaltında levha sınırındaki bir harekette Tsunami etkisi ve tehlikesi söz konusu olur. Kıbrıs yayında, deniz içinde deprem olursa Tsunami o zaman söz konusu olur" diyerek Afrika levhası ile Anadolu, batıda da Avrasya levhasının sınırında oluşacak 8 ve üzeri depremlerde tsunami olabileceğini ifade etti. 

Emlak Haberleri Haberleri