Türkiye genelinde kiralar düşmeye başladı! Ev sahiplerinin fahiş kira inadı kırıldı!

Yaklaşık son bir yıldır hızla yükselişe geçen konut fiyatlarında artış hızının yavaşladığı bildirildi. Hem kiralık hem de satılık evlerin fiyatlarında düşüşler yaşandığı açıklandı.

Türkiye genelinde ev kiraları çok büyük bir sorun teşkil ediyor. Son bi,r yılda yüzde 153, son 4 yılda ise yüzde 250 artan kiralardan dolayı adliyelerde ev sahipleri ile kiracılar arasındaki davalar zirve yaptı. Ancak kira fiyatlarında düşüş yaşandığı belirlendi. Nisan 2022 döneminde aylık yüzde 18,2 oranında artış olduğu kaydedilen kira fiyatları zirve yapmıştı. Ağustos ile beraber ise hem kira fiyatlarında hem de konut fiyatlarında artış hızı geriledi.

KİRALAR DÜŞÜYOR

Kira fiyatlarındaki düşüşler her şehirde veya ilçede gerçekleşmedi. İstanbul’da haziran ayında kiralar yüzde 6, temmuz ayında ise yüzde 8 artmıştı. Beşiktaş ilçesinde ise temmuz ayında kira fiyatlarında yüzde 10 azalma oldu. Bahçelievler, Ataşehir, Çekmeköy ilçelerinde de son bir ay için kira fiyatlarında düşüş gerçekleşti.

Kira fiyatlarına dair bir değerlendirme yapan Zingat Satış Direktörü Eser Karaismailoğlu, “Haziran ayı itibariyle kira fiyatlarının artış oranlarında yatay seyir gözlemliyoruz. Bizim verilerimize göre haziran ayında kiralar yüzde 7, temmuz ayında yüzde 8 arttı. Ağustos ayının ilk haftasında ise yüzde 9’luk bir artış oldu. Kiralar İstanbul’da 6, Ankara’da yüzde 8 artarken İzmir’de yüzde 4 azaldı. Antalya’da ise kira fiyatlarının yükselişinin durduğunu ve düşüşün başladığını söyleyebiliriz.” dedi.

KİRA DÜŞÜŞLERİ EYLÜL AYINA KADAR DEVAM EDECEK

Kira fiyatlarındaki düşüşlerin devam edeceğini söyleyen Eser Karaismailoğlu, “Eylül ayının başına kadar kira fiyatlarında düşüşlerin olduğunu takip edebileceğimizi düşünüyorum. Yüksek bedellerle evlerini kiraya verenler kira ödemeleri konusunda sorun yaşıyorlar. Ağustos ayında İstanbul Kadıköy’de yüzde 10, İzmir Karşıyaka’da yüzde 5, Ankara Yenimahalle ve Etimesgut ilçelerinde yüzde 6 oranında kira fiyatlarında düşüş gözlemliyoruz. Kira fiyatlarının bu şekilde büyükşehirlerde normalleşeceğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Emlak Haberleri Haberleri