Türkiye genelinde Temmuz ayında 127 bin 88 adet konut satıldı

TÜİK konut satış istatistikleri Temmuz 2024 raporu yayımlandı. Yayımlanan rapora göre Türkiye genelinde konut satış rakamlarında düşüş devam etti.

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK, emlak sektörünün büyük bir merakla beklemiş olduğu Temmuz ayına ilişkin konut satış raporunu yayımladı. Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan yükseliş ve ev fiyatlarındaki yukarı yönlü hareket nedeniyle vatandaşların ev sahibi olması her geçen gün zorlaşırken yaşanan olumsuzluklar konut satış rakamlarına da düşüş olarak yansımaya başlamıştı.

2020 senesinde pandeminin başlamasıyla konut sektöründe dalgalanma yaşanmış, insanların hastalıktan ve zorunlu karantina kararlarından kaçmak için şehir merkezlerinden uzaklaşarak bahçeli müstakil evlere yönelmesiyle bu evlerin fiyatları katlanarak artmıştı. Bu konutlara olan ilginin artması ile bahçeli müstakil ev fiyatları fırlamış, sonrasında konutun bir yatırım aracına dönmesiyle konut fiyatlarında eskiye dönüş bir yana fiyatlar daha da yükselerek Türkiye dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ülke olarak ilk sırada yer almıştı.

TÜİK KONUT SATIŞ İSTATİSTİKLERİ TEMMUZ 2024 RAPORU YAYIMLANDI!

Türkiye genelinde konut satışları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %16,0 artarak 127 bin 88 oldu. Konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 19 bin 47 ile İstanbul, 11 bin 364 ile Ankara ve 6 bin 659 ile Antalya olurken, en az olduğu iller sırasıyla 61 ile Ardahan, 64 ile Hakkari ve 77 ile Bayburt oldu.

Yıllık bazda konut satış rakamları yüzde 16 oranında artış gösterse de aylık bazda düşüş devam etti. Bir önceki yılın Temmuza yına oranla satışlar yükselirken Haziran ayına oranla Temmuz ayında ise yüzde 0.5 oranında düşüş yaşandı. İpotekli konut satış rakamları da düşüşünü sürdürdü. 11 bin 469 ipotekli konut satışı yapılırken Temmuz ayında Türkiye'den konut alan yabancı sayısı ise 2.350 olarak verilere işlendi.

Emlak Haberleri Haberleri