Türkiye New York'ta 2 Milyar TL Maliyetle 35 Katlı Türkevi İnşa Ediyor!

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin yurt dışındaki en büyük bütçeli gayrimenkul yatırımının New York'ta inşa edilen Türkevi binasının olduğu iddia edildi.

Türkiye Cumhuriyeti tarafından ABD'nin başketi New York'ta bir Türkevi inşa ediliyor. Temeli 2017 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan yapının Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nin hemen karşısında yer aldığı bildirildi.

2021 yılının sonuna doğru tamamen bitirilip hizmete açılması planlanan New York Türkevi'nin maliyeti son yıllarda sıklıkla tartışılan konular arasında yer alıyordu. Kamuoyunda bazı rakamlar dile getirilmişti ama net bir rakam resmi olarak bugüne kadar açıklanmamıştı.

2 MİLYAR TL'YE NEW YORK'TA TÜRKEVİ

Sözcü'de yer alan habere göre Dışişleri Bakanlığı'nın resmi kaynaklarından New York'ta inşa edilen Türkevi hakkında resmi yapım maliyeti ortaya çıktı. Gazetenin iddiasına ve yayınladığı belgeye göre New York'ta inşası devam eden Türkevi'nin maliyeti 291 milyon 260 bin 400 dolar olacak. Türk lirasına çevrildiğinde ise 2 milyar 488 TL'ye inşaatın tamamlanması planlanıyor.

35 KATLI BİNA

New York'ta inşası devam eden Türkevi'nin yapımını İC İçtaş İnşaat ile ABD'li Tishman firması üstlendiler. Projenin 35 katlı bir yapı olduğu bildirilirken yaklaşık 20 bin metrekarelik bir alana sahip olacağı belirtildi. Maliyeti bakımında bu gayrimenkul yatırımı Türkiye Cumhuriyeti tarihinin yurt dışında en büyük devlet yatırımlarından birisi olacak.

NE AMAÇLA KULLANILACAĞI BELLİ OLDU

Bina tamamlanıp hizmete açıldığında Türkiye Cumhuriyeti New York Başkonsolosluğu ve Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği bu binada yer alacaklar. Ayrıca bina içerisinde 200 kişilik oditoryum, toplantı ve sergi salonları, 20 araçlık otopark ve üzerinde de lojmanlar yer alacak.

171 METREKARELİK YÜKSEKLİKLE HER YERDEN GÖRÜNÜYOR

171 metrelik yüksekliğe sahip olan binada Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin izleri net şekilde görülebilirken geleneksel Türk mimarisine uygun olarak tasarlandı. Gökyüzüne lale şeklinde yükselen Türkevi East River, Downtown Manhattan ve Long İsland City'den net bir şekilde görülebiliyor.

OSMANLI VE SELÇUKLU KERVANSARAYLARI İNCELENDİ

Binanın an akapısı ABD'li mimarlık firması olan Perkins Eastman tarafından tasarlandı. Selçuklu ve Osmanlı kervansaraylarını inceleyen şirket o yapılardan esinlenerek modern bir kapı tasarladı. ABD'nin merkezi bir yerinde geleneksel motiflerle inşa edilen Türkevi'nin önemli bir gayrimenkul projesi olduğu belirtildi.

Emlak Haberleri Haberleri