Türkiye'de Ki Ekonomik Krizin Suçlusu İnşaat Sektörü Mü?

Ekonomik kriz tartışmaları her geçen gün biraz daha şiddetlenirken inşaat sektörü tartışmaların merkezindeki yerini korumaya devam ediyor.

Ekonomik kriz tartışmaları her geçen gün biraz daha şiddetlenirken inşaat sektörü tartışmaların merkezindeki yerini korumaya devam ediyor. Detaylar haberimizde!

Karar Gazetesi tarafından yapılan habere göre Prof. Dr. Emre Alkin Türkiye ekonomisine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.



İnşaat Sektörü Sanayiciyi Üretimden Soğuttu, En Güzel Araziler AVM Yapıldı!



Son dönemde yaşanan ekonomik gelişmeleri değerlendiren Alkin yaşanan olayların nedenleri hakkında "Ülke olarak üretime kafayı takmış durumdayız. Türkiye'nin üretmekle ilgili sorunu yok. Türkiye'nin üretmekten bıkmış insanları var. Biz sanayicilerin önemli bir kısmını Türkiye'de bıktırdık. Sanayi yapmak çok zor, maliyetler zaten çok yüksek. En güzel arazileri AVM'lere çevirelim, daha fazla para kazanalım düşüncesiyle ve inşaat furyasıyla insanları sanayiden soğuttuk.



Sanayiden soğutmadan dolayı bizim cari işlemler açığımızda da yapısal bir sorun oluştu. İthalatımızın yüzde 85'inden fazlası hammadde, yatırımlara, üretime yönelik. Türkiye ithalat yapamazsa üretim yapamayacak halde. Herkesin yaptığını yaparsan, mal ve hizmet üreterek rekabet edersen çok sert bir rekabetle karşı karşıya kalırsın.



Çözüm anlamında bir şey ürettiğin zaman farklı olursun. Dünyada milli geliri yüksek ulusların geçmişine bakın. Hiç vergi reformu yok, yüksek ithalat vergisi yok. Ne var, adalet, eğitim, hak ve özgürlükler. Yani yapısal reformlar. Ancak, özgür beyinler çarpıcı, sıra dışı şeyler üretir. Üstü-astı herkesin adalet karşısında eşit olduğu, eğitim seviyesinin yüksek olduğu, herkesin eşit şartlarla yarıştığı ülkede müthiş işler çıkıyor.



Çözüm oluşturan ülkeler de genellikle adalet, hak ve özgürlükler, eğitimin yüksek seviyelerde olduğu ülkeler" diyerek bir takım iddialarda bulundu. Eleştirilerinin merkezine direkt olarak inşaat sektörünü koyan Alkin sanayicilerin bu dönemde üretimden soğutulduğunu iddia etti.



İnşaat Sektörü Daralmaya Devam Ediyor



Yükselen faiz oranlarının en çok etkilediği sektörlerin başında ne yazık ki inşaat sektörü yer alıyor.



İnşaat sektörü hem yükselen konut kredisi faiz oranları nedeni ile hem de yükselen mevduat faiz oranları nedeni ile satış kaybına uğradı.



Elinde nakit parası olanlar ev almak yerine elindeki parayı faize yatırmayı tercih ederken elinde parası olmayanlar ancak ev almak isteyenlerde yüksek konut kredisi faiz oranları nedeni ile konuta talep düştü, konut stokları arttı.



İnşaat maliyetleri sürekli artarken yaşanan talep düşüklüğü konut fiyatlarının artmasını engellerken bunun tam tersi yönde konut fiyatlarının düşmesine neden oldu. İnşaat sektörü ne yazık ki daralmaya devam ediyor.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri