Türkiye'de son aylarda konut kiralarının hızla yükselişi vatandaşları çıkmaza soktu. Önceki fiyatlar ile kirasını ödemekte zaten zorlanıyor olan vatandaşlar, şimdi ise kiralarının 4'te 1'ini karşılayacak duruma geldi. Kira artışında enflasyon, döviz kuru ve de inşaat maliyetleri ön planda olsa da yükselişin en büyük etkenlerinden biri ev sahipleri oluyor. Çevrede evlerin daha yüksek fiyatlara kiraya verildiğini gören ev sahipleri, mevcut kiracısını kira zammı konusunda zorluyor, beklediği karşılığı alamadığında da kiracıyı evden çıkararak evini daha yüksek fiyatla başka birine kiralıyor.
Eskiden öğrenciler oda kiralardı, şimdi aileler
Kiralık ev bulmak, kiralık evde oturmak bu denli zorlaşırken eskiden öğrencilerin uyguladığı sistem yeniden başladı. Farklı şehirlerden gelen öğrenciler, tek başına kirayı karşılama gücü bulamadığında başka öğrencilerin evinde oda kiralıyordu. Şimdi ise gelinen noktada oda kiralama işini aileler yapmaya başladı. Yüksek kiralarla baş edemeyen aileler, özellikle de kalabalık nüfuslu aileler kiralık oda arayışına girdi.
Yalnız yaşayanların ya da az kişinin yaşadığı evlerde oda talep edenler özellikle de maddi durumu yetersiz yabancı uyruklu kişiler oluyor. Aylık 4 bin - 5 bin lira kira verecek durumu olmayanlar oda kiralayarak birlikte yaşadıkları kişilerin kirasına ortak oluyor. Bu durum öğrenciler için her ne kadar kârlı olsa da aileler için sağlıklı bir durum olarak gözükmüyor.
Özellikle güvenlik ve mahremiyet açısından oldukça risk oluşturan bu durum, azımsanmayacak kadar kişi tarafından tercih ediliyor.