Türkiye'den Yapısız Taşınmaz Satın Alan Yabancı Gerçek Kişiler İçin Tasfiye Riski!

Türkiye'de yabancı uyruklu gerçek kişilerin gerekli kanuni şartlar çerçevesinde her türlü gayrimenkul satın almalarına izin veriliyor.

Türkiye'de yabancı uyruklu gerçek kişilerin gerekli kanuni şartlar çerçevesinde her türlü gayrimenkul satın almalarına izin veriliyor. Ancak üzerinde herhangi bir yapı bulunmayan taşınmazlar ile alakalı olarak yapılan satın alma işlemlerinde yabancı uyruklu gerçek kişileri ciddi bir risk bekliyor.

Türkiye'de yabancı uyruklu gerçek kişiler konut, işyeri, arsa ve tarla gibi gayrimenkul yatırımı yapabiliyorlar. Belirli bir kanuni çerçevede gerçekleştirilen bu yatırımlarda üzerinde yapı bulunmayan taşınmazlar ile alakalı olarak büyük bir risk yer alıyor. Bu taşınmazları satın alan ve iki yıl içerisinde bir proje geliştirip ilgili bakanlığa sunmayan yabancıların taşınmazları için tasfiye süreci başlatılıyor.



İKİ YIL İÇERİSİNDE PROJE SUNMAYAN YABANCI GERÇEK KİŞİLERİN TAŞINMAZLARI TASFİYE EDİLİYOR



Konuyla alakalı olarak değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Türkiye'de dünyanın 163 ülkesinde 255.420 yabancı gerçek kişi taşınmaz satın almıştır. Sadece 2019 yılında yabancı gerçek kişiler tarafından 16 milyon 779 bin 838 merekarelik alan satın alınmıştır. Yabancı gerçek kişilerin Türkiye'de yapısıztaşınmaz satın almaları durumunda bu taşınmazın niteliğine uygun proje geliştirilmesi ve bu projenin iki yıl içerisinde ilgili bakanlığın onayına sunulması gerekiyor. İki yıllık süre içerisinde bakanlığıa herhangi bir proje sunmayan veya projenin belirtilen süresi içerisinde çalışmaları tamamlayamayan yabancı gerçek kişilerin taşınmazları için tasfiye süreci başlatılıyor.” dedi.



Tasfiye sürecinde yaşanabilecek olanları açıklayan Özelmacıklı, “Belirtilen şartları yerine getiremeyen taşınmazlar için Maliye Bakanlığı'ndan 1 yılı geçmeyen süre verilerek tasfiye işleminin yapılması istenir. Bu sürede tasfiye işlemi gerçekleştirilmezse tasfiye devlet tarafından yapılarak bedeli hak sahibine ödenir.” şeklinde konuştu.



YABANCI DİL BİLEN GAYRİMENKUL DANIŞMANLARI ARANIYOR



Türkiye'de yabancı dil bilen ve gerekli eğitimleri almış gayrimenkul danışmanlığı konusunda çok ciddi bir açık olduğunu söyleyen Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Sektörde ciddi bir eleman açığı bulunuyor. Özellikle Arapçe ve İngilizce bilen ve aldığı eğitimlerle mesleki yeterlilik sahibi olan profesyonel gayrimenkul danışmanlarına ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri