Türkiye'nin 2. Nükleer Santrali Olacak! Sinop Nükleer Santrali ÇED Raporu Davası Bitti

Sinop Nükleer Santrali son durum hakkında yeni bir gelişme yaşandı. Açılan dava nedeni ile hakkında durdurma kararı çıkan Sinop Nükleer Santrali neden iptal edildi, ne zaman açılacak?

Türkiye'nin Akkuyu Nükleer Enerji Santrali projesinin ardından 2. nükleer projesi olarak ilan edilen Sinop NGS projesi için yeni bir son dakika gelişmesi yaşandı. Hatırlanacağı üzere dev projede verilen ÇED olumlu raporu için dava açılmış ve raporun iptali istenmişti.

Samsun 3. İdare Mahkemesi’nde görülen davada tarafların yapmış oldukları savunmaların ardından dava dün sona erdi. Mahkeme heyeti tarafından yapılan açıklamada kararın 30 gün sonra açıklanacağı ilan edildi. Dev projede mahkemenin ÇED raporu hakkında açıklayacağı karara göre 2. nükleer enerji santralinin de kaderi belirlenmiş olacak.

SİNOP NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ SON DURUM: NEDEN İPTAL EDİLDİ?

Akkuyu NGS projesinin ardından Türkiye'nin ikinci nükleer enerji santrali projesi olacağı ilan edilen Sinop NGS projesi iptal edilmedi. Projede hazırlanan ÇED olumlu raporu için itiraz edildi ve rapor mahkemeye taşındı. Mahkemenin açıklayacağı karara kadar proje hakkında durdurma kararı verildi.

Duruşmaya katılan taraflardan Nükleer Karşıtı Platform (NKP) avukatı Mehmet Horuş, yapmış olduğu açıklamasında ÇED raporunda sismik verilerin raporda gizlendiğin iddia ederek “Apartman yapar gibi nükleer santral yapacaklar. Bu bir ÇED raporu değil, buna bir hukukilik kazandırılsın” talebinde bulundu. Mahkemenin vereceği karara göre süreç şekillenecek.

SİNOP NÜKLEER SANTRALİ SON DURUM 2022: NE ZAMAN BAŞLAYACAK, KİM YAPIYOR?

Japonya, Fransa ve Türkiye'den oluşan ortak bir konsorsiyum tarafından inşa edileceği açıklanan Sinop NGS projesinde Türkiye'den kamu adına Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) %49, iki Japon şirketi toplam %30 ve Fransız ortak %21 hisse sahibi olacaklar. Projede şu anda ÇED raporuna itiraz davasının sonucu bekleniyor.

Emlak Haberleri Haberleri