Türkiye'nin 6 Kentinde 10 Milyon Kişi Riskli Binalarda Oturuyor!

Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı (KENTSEV) tarafından Türkiye'deki konut stoğuna ilişkin bir araştırma yapıldı. Bu araştırmaya göre ülkedeki 6 büyükşehirde 10,5 milyon vatandaş 17 yaş ve üzeri binalarda ikamet ediyor.

Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı (KENTSEV) tarafından Türkiye'deki konut stoğuna ilişkin bir araştırma yapıldı ve bu araştırmanın sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.

KENTSEV'in araştırma raporuna göre 33 milyon vatandaşın yaşadığı İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Kocaeli'de vatandaşların yaşadığı 2,9 milyon konutun 17 yaş ve üzerinde olduğu tespit edildi. Risk grubunda bulunan bu konutlarda ise toplamda 10 milyonun üzerinde vatandaşın yaşadığı açıklandı.

KENTSEV Kurucusu Haldun Ersen, yaşlı konut stokunun özellikle eski yerleşim birimlerinde yoğun olduğunu belirterek, “Kentsel dönüşüm yalnızca İstanbul'u ilgilendiriyor diyemeyiz. Bu tüm Türkiye'yi alakadar eden bir meseledir. Biz KENTSEV olarak yaklaşık 33 milyon insanın yaşadığı ve ülke nüfusunun yüzde 40'ına karşılık gelen 6 büyük kentin konut stoku üzerine araştırma yaptık. Çünkü yaşlı konut ile deprem risk arasında bağlantı var. Yaşlı konutları devreden çıkartabilmemiz için bu araştırmanın sonuçlarını ortaya koymamız gerekirdi.” dedi.

Fay hatlarına yakınlığa göre deprem riskinin arttığını söyleyen Haldun Ersen, “Zemin, bina özellikleri ve mühendislik işlemleri belirleyici oluyor. Tasarım yapıldığı sırada güvenlik, ekonomik ve estetik olarak 3 kavrama dikkat ediliyor. Güvenliği sağlamaya çalışırken ekonomiyi gözardı edemeyiz. Bir bina deprem anında sizi öldürtmeden binayı terk etmenize imkan veriyorsa o bina güvenlidir.” ifadelerini kullandı.

HANGİ İLDE 17 YAŞ ÜZERİ KAÇ KONUT VAR?

Araştırmaya dair sayısal veriler paylaşan Haldun Ersen, “İstanbul'daki 4,6 milyon konuttan 1,4 milyonu, Ankara'da 1.8 milyon konuttan 540 bini, İzmir'deki 1,5 milyon konuttan 510 bini, Bursa'daki 940 bin konuttan 206 bini, Antalya'daki 820 bin konuttan 106 bini, Kocaeli'deki 580 bin konuttan 116 bini 17 yaşın üzerindeki binalarda bulunuyor. İstanbul'da 5,3 milyon kişi, Ankara'da 1,9 milyon kişi, İzmir'de 1,7 milyon kişi, Bursa'da 765 bin kişi, Antalya'da 383 bin kişi ve Kocaeli'de 452 bin kişi riskli evlerde yaşıyorlar” şeklinde konuştu.

DEPREM RİSKİ GENİŞ BİR COĞRAFİ ALANA YAYILIYOR

Bahçeşehir Üniversitesi Mühendisli,k ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Cem Yenidoğan Türkiye'de deprem riskinin geniş bir coğrafi alana yayıldığını söyleyerek, “İstanbul içerisinde yaşayan nüfusla düşünüldüğünde ciddi bir risk altında bulunuyor. Bu riski azaltmak için çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Araştırma yaptığımızda konut yapı stokunun yüzde 80'lik kısmının 2000'li yıllarda yapıldığını görüyoruz. Konutlar nasıl yenilenebilir veya güçlendirilebilir konusunda çeşitli adımlar atılıyor. Binaların tabanlarına ve ara katlarına kolon vazifesi görebilecek ileri teknoloji cihazları yerleştirilebiliyor. Bu şekilde deprem anında meydana gelecek hasarlar en düşük seviyeye indirilebiliyor.” dedi.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri