Apartmanlarda ve sitelerde görev yapan kapıcılar için konut tahsisi sık sık karşılaşılan bir durumdur. Kapıcı dairesi olarak bilinen konut kapıcılara genellikle ücretsiz olarak tahsis edilmektedir. Ancak bu durum kıdem tazminatı hesaplamasında kat maliklerine yüklü miktarda ödeme olarak dönebilmektedir. Kapıcı işten çıkarken alacağı kıdem tazminatına kendisine tahsis edilen kapıcı dairesi de hesaba katılmaktadır.
KAPICILARA ÜCRETSİZ TAHSİS EDİLEN KONUTLAR KIDEM TAZMİNATINI ETKİLİYOR
Çok sayıda kat maliki kapıcının işten çıktığında kendisine tahsis edilen bu kapıcı dairesinin tazminat olarak karşılarına çıkabileceğini bilmiyorlar. İş Kanunu’na göre apartmanlarda ve sitelerde kapıcılara tahsis edilen konutların rayiç kira bedelleri kıdem tazminatı hesaplamasında dikkate alınmaktadır.
ÜCRETSİZ KAPICI KONUTU AYNİ YARDIM OLARAK KABUL EDİLİYOR
Kapıcılar işten çıkarıldıklarında kıdem tazminatı konusunda apartman ve site yönetimleri ile uyuşmazlığa düştüklerinde mahkemenin yolunu tutmaktalar. Mahkemeler de kapıcıların sadece maaşları üzerinden kıdem tazminatı hesaplaması yapmamaktalar. Ücretsiz tahsis edilen konut kanuna göre ayni yardım olarak kabul edilmektedir ve kıdem tazminatı hesaplamasında dikkate alınır.
10 YILLIK KAPICI 15 BİN TL FAZLADAN KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR
Mahkeme kapıcının ücretsiz oturduğu kapıcı dairesinin emsal kira bedelini belirler. Bu bedel belirlenirken çevrede bulunan evlerin kira değerleri esas alınır. Bu belirlenen kira tutarı kapıcının kıdem tazminatı hesaplanırken esas ücrete eklenir. Yani eğer mahkeme kapıcı dairesi için 1.500 TL kira bedeli belirlemişse ona göre hesaplama yapılır. Böyle bir durumda kapıcı maaşının üstüne ek olarak her yıl için 1.500 TL daha fazla kıdem tazminatı hak etmiş olur. 10 yıllık bir kapıcı işten çıktığında bu şekilde 15 Bin TL daha fazla kıdem tazminatı almaya hak kazanır.