Ünlü Ekonomistten Şok Yorum: Yağlı Ballı Faiz Bitti, Kredi Faizleri Yükseldi, Konut Satışları Çakıldı!

TÜİK tarafından açıklanan konut satış rakamları istatistikleri ile bir kere daha konut satış rakamları ile konut kredisi faiz oranları arasındaki yakın ilişki ortaya çıktı.

TÜİK tarafından açıklanan konut satış rakamları istatistikleri ile bir kere daha konut satış rakamları ile konut kredisi faiz oranları arasındaki yakın ilişki ortaya çıktı. Bankaların kredi faiz oranları yükselirken konut satış rakamları da düştü.

Devlet bankaları tarafından Haziran ayında başlatılan 1 sene ödemesiz dönemli düşük faizli konut kredisi kampanyası döneminde konut satış rakamları rekor üzerine rekor kırmıştı. Ancak bu dönemde başlayan ve Temmuz ayında hız kazanan altın fiyatları ile dolar kurunda yaşanan yükselişin ardından Merkez Bankası parasal sıkılaşma politikasına geçiş yapmış, kredi faizleri yükselmeye başlamıştı.

KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI YÜKSELDİ, EV SATIŞ RAKAMLARI DÜŞÜŞE GEÇTİ!

Merkez Bankası tarafından başlatılan parasal sıkılaşma politikası sonrası kamu bankaları tarafından başlatılan yüzde 0.64 faiz oranlı konut kredisi kampanyası sona ermiş, bankaların ihtiyaç ve taşıt kredisi paketlerinde olduğu gibi konut kredisi paketinde de yükseliş yaşanmaya başlanmıştı.

Süreçte bugün en düşük konut kredisi faiz oranı yüzde 1.39 seviyesine çıkarken kamu bankalarında bu oran sıfır konutlar için yüzde 1.50 ve ikinci el konut kredisi paketinde ise yüzde 1.65 seviyesine ulaştı. Yaşanan yükseliş ile beraber vatandaşın konut kredisi talebi de azaldı.

ARALIK AYI KONUT SATIŞ RAKAMLARI DAHA DA DÜŞÜK GELEBİLİR!

Konu hakkında köşesinde bir yazı kaleme alan Dünya Gazetesi yazarı Alaattin Aktaş "Konut kredisi faizi aralık ayının ilk haftasında kasım ortalamasının neredeyse 2 puan üstüne çıktı. Bu yüzden ipotekli satış ve devirlerdeki yavaşlama daha da belirginleşebilir.

Normali de, bekleneni de zaten bu... Hani tam “harç bitti yapı paydos” misali bir durum.... O yağlı ballı faizin sona ermesiyle birlikte konut satışları da normal seyrine dönüverdi. Hatta faiz giderek yükseldiği için neredeyse nisan ve mayıstaki o kabus günleri yaşanmaya başlandı. Ve öyle anlaşılıyor ki, dün açıklanan kasım ayı tablosunu da arar hale geleceğiz" sözleri ile yükselen faiz oranlarının konut satış rakamlarını daha da aşağıya çekeceğini iddia etti.

KONUTA OLAN TALEP AZALDI, KONUT FİYATLARI DÜŞECEK Mİ, 2021 YILINDA EV FİYATI NE OLUR?

Talepte yaşanan büyük düşüşün ardından gözler konut fiyatlarına çevrildi. Haziran ve Temmuz aylarında büyük bir yükseliş gösteren konut fiyatlarının 2021 yılında da yükselişini sürdürebileceği belirtilirken konut fiyatları üzerindeki en önemli belirleyenlerin inşaat maliyet endeksi, sıfır konut üretim rakamları ve vatandaşın konut talebi olacağı belirtiliyor.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri