Ünlü Profesörden Çok Konuşulacak Kanal İstanbul Açıklaması: Su Havzaları Yok Olacak!

Kanal İstanbul projesi muhalefet ve iktidar kanadını karşı karşıya getirmeye devam ederken konu hakkında bir açıklama da Prof. Dr. Derin Orhon tarafından yapıldı.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de iklim değişikliğinden olumsuz etkilenirken geçen sene yağışların rekor miktarda azalması nedeni ile büyük bir susuzluk riski ile karşı karşıya kalınmıştı. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Derin Orhon, Kanal İstanbul projesini değerlendirerek projenin yapılması durumunda İstanbul'da su havzalarının yok olacağı iddiasında bulundu.

Çevrecilerin projeye yoğun tepki göstermesi üzerine hatırlanacağı üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da bir açıklama yapmış ve projenin sadece Türkiye'nin değil aynı zamanda tüm dünyanın en çevreci projelerinden biri olduğunu söylemişti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise bu açıklama sonrasında “İstanbul’un bütün doğal yapısını, kurgusunu bertaraf etmesiyle sonuçlanacak bir kötülüktür bu” demişti.

KANAL İSTANBUL PROJESİ SU HAVZALARINI OLUMSUZ ETKİLER Mİ?

Kanal İstanbul projesinin açıklanmasının ardından en çok tartışılan konulardan biri de Sazlıdere barajı ve İstanbul'un su havzaları olmuştu. Konu hakkında yeni bir açıklama da Prof. Dr. Derin Orhon tarafından yapıldı. Prof. Orhon yapmış olduğu açıklamasında İstanbul'un toplam su ihtiyacının yüzde 29'unu karşılayan Sazlıdere barajının yıkılacağını ve Terkos Gölü'ne tuzlu su karışacağını iddia ederek projenin su havzalarını yok edeceğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Kanal İstanbul Çalıştayı'na destek sağlayan TÜBİTAK ödüllü TÜBA üyesi Prof. Dr. Derin Orhon yasalar kapsamında su havzalarının koruma altında olduğunu belirtti. Projeye karşı çıkan isimler Kanal İstanbul'a ilk kazma vurulması durumunda yıllık 55 milyon metreküp su kaybı yaşanacağını, bu miktarın projenin ilerlediği her yıl katlanarak artacağını iddia ettiler.

Emlak Haberleri Haberleri