Üretimi Durma Noktasına Gelen İnşaat Sektörü KGF'ye Dahil Edilmek İstiyor!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıklamış olduğu KGF paketine dahil edilmeyen inşaat sektörü, kendilerinin de kapsama alınmasını talep ediyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, daha önce toplam 6 sektörü kapsayan 60 milyar TL'lik yeni KGF paketini duyurmuştu. Bakan Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı'nda yeni KGF destek paketinin ayrıntılarını açıkladı.

Bakan Nebati, 25 milyar TL yatırım destek paketi, 25 milyar TL ihracat destek paketi ve 10 milyar TL işletme harcamaları destek paketi kapsamında toplamda 3 kategori ile 60 milyar TL'lik KGF destek paketi oluşturduklarını belirtti. Sözü edilen 6 sektör arasında imalat, ihracat, tarım, turizm, teknoloji, toptan ve perakende oldu.

Bu 6 sektörün içerisinde yer almayan inşaat sektörü temsilcileri, yeni KGF destek paketine dahil edilmek istediklerini dile getiriyor. Temsilciler, inşaat sektöründe arz eksiliği bulunduğu ve üretim maliyetlerini yükselmesi nedeniyle işletme sermayesi bulmakta zorlandıklarını ifade etti.

ARZ EKSİLİĞİ VE MALİYETLER ÜRETİMİ ZORLUYOR

Konu ile ilgili açıklama yapan KONUTDER Başkanı Altan Elmas, inşaat sektörünü son 3 yıldır zorlu bir dönem geçirdiğini ve maliyetlerin iki katına yükseldiğini belirtti. Açıklanan KGF destek paketinde inşaat sektörünün de yer alması gerektiğini belirterek, gayrimenkul üretiminde arz eksikliği yaşandığını, inşaat firmalarının da işletme sermayesi bulamadığını ve de inşaat maliyetlerinin 2,5 katına çıkması nedeniyle üretimde zorluk yaşadıklarını dile getirdi.

Elmas, kira konusunda da konuşarak konut üretiminde yaşanan sıkıntıların kiraları da doğrudan etkilediğini belirtti. Bu hususlar göz önünde bulundurulduğunda KGF paketine inşaat sektörünün de dahil edilmesi gerektiğinin altını çizen Elmas, teminat ve finans nedeniyle 3 yıldır zorlu süreçten geçtiklerini ifade etti.

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN DAHİL EDİLMESİ EKONOMİYE KATKI SAĞLAR

GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal da konu hakkında değerlendirme yaparak, KGF desteğini oldukça olumlu bulduklarını, inşaat sektörünün bu kapsama dahil edilmemesinin beklentilerini değiştirildiğini söyledi. Türkiye'de inşaat sektörünün yaşadığı zorluklara değinen Akbal, kira arzı, stok konut arzı gibi konuların gündemde olduğu bu dönemde inşaat sektörünün KGF'ye dahil edilmesinin ekonomik büyümeye katkısı olacağını aktardı.

Emlak Haberleri Haberleri