Türkiye'de en çok gündeme gelen ve merak edilen konulardan biri olan miras hakkında merak edilenlerin artmasının ardından son dönemde internet üzerinden en çok araştırılan konu belli oldu. Anne ve babadan kalan miraslar hakkında merak edilenlere yanıt aranırken, bu konulardan biri de üvey anne ve baba hakkındaydı.
Üvey anne ve babadan çocuğa miras kalıp kalamayacağı hakkında merak edilenlerin artmasının ardından konuya ilişkin hukuk ve yasalar çerçevesinde bir yanıt bulundu. Bu kapsamda çocuğun üvey anne ya da babasından kalan gayrimenkullerde bir hakkı olup olmadığına değinildi.
ÜVEY ANNE YA DA BABADAN MİRAS KALIR MI?
Kişinin hayatını kaybetmesinin ardından onun mirasından pay alabilecek belli başlı kişiler bulunmaktadır. Bu kişiler ilk olarak çocuklar, ikinci olarak anne baba, son olarak da kardeşlerdir. Eğer çocuklar hayattaysa diğer iki zümre kişinin mirasından pay alamaz. Eğer çocuk yoksa bu miras anne ve babaya gittiği gibi kardeş yine payını alamaz. Fakat hem çocuk hem de anne baba hayatta değilse miras kardeşe geçer.
Bu kapsamda üveylik durumuna da iki farklı pencereden bakmak gerekmektedir. Eğer hayatını kaybeden kişi ölmeden önce mirasının üvey çocuğuna bırakılması konusunda bir vasiyet bırakırsa miras onun olur. Fakat herhangi bir vasiyetname yoksa mirastan pay alınamamaktadır. Yasal olarak ilk miras bırakılan kişiler üvey çocuklar olmadığı için bu konuda ailelerin vasiyet bırakması gerekmektedir. Hukuki açıdan üvey çocuğa miras bırakmada herhangi bir sakınca da bulunmamaktadır.