Bir inşaata başlanılşmadan önce ortaya çıkacak yapının ne şekilde olacağına dair yapılan tüm planlamalar önceden tasarlanmaktadır. Yapıların ne şekilde inşa edileceği ve işin sonunda ortaya ne çıkacağı en ince ayrıntısına tasarlanmaktadır. Bu noktada uygulama projelerinin önemi ortaya çıkmaktadır.
UYGULAMA PROJESİ NEDİR?
Mimarlık ve mühendislik proje çalışmalarının tüm amacı inşa edilecek olan yapının tasarlandığı gibi sonuçlandırılmasıdır. Bunun için de yapı inşaatındaki uygulamalar tüm ayrıntıları göz önüne alınarak bir proje ile birleştirilir. Bu projeye de uygulama projesi adı verilir. Uygulama projesi bir başka ifadeyle inşa süreci tamamlandığında ortaya çıkacak olan yapının en ince ayrıntısına kadar planlanmasıdır.
Uygulama projesinin içerisinde çok kapsamlı proje detyaları bulunmaktadır. Bir yapının inşası sırasında uygulama alanında ihtiyaç duyulacak bütün teknik ayrıntılar ve bilgiler yazılarla ve rakamlarla açıklanmaktadır. Kesin proje haline getirilen uygulama projelerinde en ince ayrıntıya kadar düşünülür.
Uygulama projelerinde bir kesinlik özelliği bulunmaktadır. Uygulama projelerine göre inşaatlar inşa edilir. Şantiye aşamasında uygulanması gereken bütün detaylar bu proje ile belirlenmektedir. Uygulama projesi bir kaba yapı projesidir. Bu kaba yapıya daha sonra ince yapı eklemeleri yapılır. Ancak ince yapılar kaba yapı projelerine uyumlu olmak zorundadırlar. Bunun için de uygulama projeleri bir inşaatın temel projesidir. Ayrıca resmi işlemlerde de bir yapının ruhsat projesi olarak da değerlendirilirler.
UYGULAMA PROJESİ NASIL HAZIRLANIR?
Uygulama projeleribelirli ölçeklerle hazırlanmalıdırlar. Buna göre uygulama projelerinin ölçekleri 1/50, 1/20, 1/10, 1/5 ve 1/1 şeklinde olmalıdır. Uygulama projelerinin birinci kısmında genel sistem detayı, çatı detayları, merpen detayları, doğrama detayları, asma tavan detayları, duvar kaplama ve lambri detayları, özel imalat detayları gibi birimlere yer verilir. İkinci kısımda ise kat planları, kesitler ve görünüşler yer alır.