Uzmanı Açıkladı: Beklenen Büyük İstanbul Depremi Ne Zaman, Kaç Şiddetinde Olacak?

Marmara ve Doğu Anadolu bölgesi deprem riski hakkında Deprem Uzmanı Prof. Dr. Haluk Selim kritik açıklamalarda bulundu. Deprem ne zaman, nerede olacak?

17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen Büyük Marmara Depremi ile binlerce kişi hayatını kaybetmiş, yıkılan binaların enkaz kaldırma çalışmaları aylarca devam etmişti. Yaşanan acı depremin üzerinden geçen sürede ne yazık ki Türkiye kentsel dönüşümde istenilen düzeye çıkamadı ve konutların yenileme hızı beklentileri karşılamadı.

Büyük depremin 22. yıldönümü nedeni ile önemli açıklamalarda bulunan İstanbul Gelişim Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Neotektonik ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Haluk Selim, halen Kuzey Anadolu Fay Hattının kırılmayan iki kolu bulunduğunu belirterek bu kollarda büyük deprem riski bulunduğunu söyledi.

BEKLENEN BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN, HANGİ TARİHTE OLACAK?

Kuzey Anadolu Fay hattının uzun süredir baskı altında olduğunu belirten Selim "Bu bölgede 17 Ağustos 1999'da bir deprem meydana geldi. Üzerinden 22 sene geçti ve Kuzey Anadolu Fayı üzerinde hala bir deprem meydana gelmedi. Bunun sebepleri de var. Bu nedenleri de tartışmak gerekir. Bu periyodlara bakıldığında istatistiksel bir bilgi ortaya çıkabilir. Sadece Doğu Marmara'yı ele alırsanız; 948, 256 ve 245 sene aralığında bir deprem (1999 depremi) meydana geliyor. Periyodu böyle.

Batı Marmara'yı ele alırsanız, İstanbul merkezli depremlerde yine 950 sene, sonra bir deprem meydana geliyor. 257 sene sonra bir deprem ve sonrasında deprem yok. Burada 257 seneyi ve 1766 depremi üzerine toplarsak, bu periyodu biraz da geniş düşündüğümüzde 2026'ya kadar fay kırılacak gibi bir tablo çıkıyor ortaya. Ama bu tamamen istatistiki bir bilgi" dedi.

7 VE ÜZERİNDEKİ ŞİDDETE SAHİP BİR DEPREM YAŞANABİLİR!

Prof. Selim yapmış olduğu açıklamasında bölgede bulunan fay hattının 7 ve üzerindeki şiddete sahip bir deprem üretebileceğini belirterek Tuzla, Kartal, Pendik, Kadıköy ve Üsküdar'a kadar olan yapı stoğunda yüzde 40 ölçeğinde risk bulunduğunu söyledi. Avrupa yakasında ise riskin yüzde 60 seviyesine ulaştığını belirten Selim zemindeki sıvılaşmanın da riski arttırdığını dile getirdi.

İstanbul'da beklenen depreme hazırlık için kentsel dönüşüm projeleri büyük önem taşırken ne yazık ki pek çok bölgede yaşanan rant tartışmaları ve anlaşmazlıklar nedeni ile bakanlığın devreye girmesine rağmen projelerde sorunlar yaşanıyor.

Emlak Haberleri Haberleri