Uzmanı Uyardı: Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Konut kredisi faiz oranları düştü vatandaşın konut talebinde patlama yaşandı. Konut satış rakamlarının artması ile beraber gayrimenkul uzmanlarından ev sahibi olmak istiyorum diyen vatandaşlara çok kritik uyarı geldi. Ev alırken nelere dikkat edilmeli, iskansız ev almanın riskleri neler, iskanı olmayan ev alınır mı, noterden konut satışı neden önemli, noter konut satış sözleşmesi hangi durumlarda düzenlenmeli, ipotekli ev almak / satmak yasal mı, riskleri neler? Sorulara Gayrimenkul Hukuku Derne

Konut kredisi faiz oranları düştü vatandaşın konut talebinde patlama yaşandı. Konut satış rakamlarının artması ile beraber gayrimenkul uzmanlarından ev sahibi olmak istiyorum diyen vatandaşlara çok kritik uyarı geldi. Ev alırken nelere dikkat edilmeli, iskansız ev almanın riskleri neler, iskanı olmayan ev alınır mı, noterden konut satışı neden önemli, noter konut satış sözleşmesi hangi durumlarda düzenlenmeli, ipotekli ev almak / satmak yasal mı, riskleri neler? Sorulara Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz tarafından verilen yanıtlar haberimizde...

Vatandaşın konut talebinde düşen konut kredisi faiz oranları ve Ziraat Bankası, Halkbank ile Vakıfbank tarafından sunulan 1 sene ertelemeli tarihi kredi paketi sonrasında deyim yerindeyse patlama yaşandı.



Artan konut satış rakamları sonrasında ise "ev alırken nelere dikkat edilmeli" sorusunun yanıtı yine gündeme geldi. Konu hakkında kritik açıklama ise Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz tarafından verildi.



İNŞAATTAN EV ALACAKLARA KRİTİK UYARI! MUTLAKA NOTERDEN KONUT SATIŞ SÖZLEŞMESİ YAPIN!



Daha ucuz olduğu için tercih edilen temelden ev ya da inşaattan daire almak isteyen kişileri uyaran Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz bu tip daireleri almak isteyen kişileri uyararak Tüketici Kanunu kapsamında Ön Ödemeli Konut Satışı olarak tanımlanan bu dairelerin noter sözleşmesi ile alınması gerektiğini söyledi.



Hürriyet Gazetesi Yazarı Oya Armutçu'ya konu hakkında bilgi veren Kiraz adi yazılı sözleşme yerine bu tip konutların mutlaka noter onaylı ön ödemeli konut satışı sözleşmesi ile satın alınması gerektiğini yine tapuya gidilerek tapu şerhi konulması yönünde uyarıda bulundu.





TAPU KAYDI KONTROL EDİLMELİ! İPOTEKLİ EV ALMAK SORUN OLUR MU, İPOTEKLİ KONUT SATIŞI NASIL YAPILIR?



Kiraz önemli bir uyarıyı da ipotekli konut satışı hakkında yaptı. İpotekli evin alınmaması yönünde tavsiyede bulunan Kiraz "Evin tapu kaydını ve imar durumunu mutlaka detaylı inceleyin. Eğer tapu kaydı üzerinde haciz ve ipotek varken bu kaydı bilerek taşınmazı satın alırsanız, tapu devri sonrasında bu ipotek ve hacizlerden siz sorumlu olursunuz. Satın aldığınız evi kaybetme riski ile karşı karşıya kalırsınız " diyerek bu evlerin alınmamasını tavsiye etti.



Türkiye'de tapuda üzerinde ipotek bulunan konutların satışını yasaklayan bir kanun yok. Yani bu evler satılabiliyor. Ancak tapu işlemi esnasında satışı gerçekleştiren Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü görevli memuru bu konuyu alıcı tarafa bildirerek rızası olup olmadığını soruyor.



Rızası varsa konut satışı yapılıyor. Genelde konut kredisi çekilerek alınan evlerde bu tip satışlar tapu devri sonrası ödenen konut satış rakamı ile bankada borcun kapatılması şeklinde yapılıyor. Borcu kapatan kişi daha sonra tapuya giderek ipotek şerhini kaldırıyor.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri