Konut, sıfır ve 2. el araba fiyatları 2020 senesinde başlayana rekor yükselişini 2021 senesinde arttırarak devam ettirdi. Vatandaş sürekli olarak fiyatlar düşecek beklentisi ile hareket ederken fiyatlar düşmek bir yana daha da yükseldi. Özellikle de konut fiyatlarında yaşanan artış dar gelirli vatandaşın hem kiralık hem de satılık ev bulmasını zorlaştırdı.
Piyasada yaşanan süreci değerlendiren uzman isimler ise yaşanan yükselişin büyük oranda sahibinden başlığı ile verilen ilanlara bağladı. Serbest piyasa koşulları içerisinde ev ve araba sahiplerinin ilanlarını internet üzerinden yayımladıkları, ilana çıkarken ise "benim evim, arabam seninkinden daha değerli" mantığı ile hareket ederek her bir ilanda bir önceki ilandan daha yüksek fiyat çekildiği belirtiliyor.
FİYATLAR YÜKSELDİ, ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ!
Serbest piyasa ekonomisi ile belirlenen fiyatlarda aşırı köpüklenme oluşurken yaşanan köpük en çok konut fiyatlarında hissedildi. İstanbul'da 2020 senesinde 1 milyon liraya fiyatı yükselen ve bu fiyata kimse almaz gözü ile bakılan daireler bu yıl sonunda değerini 2,5 milyon liraya çıkarırken benzer bir tabloda 2.el araç fiyatları listesinde yaşandı.
EV VE ARABA FİYATLARINA GELEN FAHİŞ ZAMLAR GERİ ALINACAK MI, EV VE KONUT FİYATLARI DÜŞER Mİ, DÜŞECEK Mİ?
Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu konu hakkında yaptığı açıklamasında ikinci el piyasasında yaşanan sorunu kıyas fiyatlaması olarak yorumlarken yüksek kar hayali kuran kişilerin fiyatları istemeden de olsa arttırdığını söyledi. Ağaoğlu "Serbest piyasa ekonomilerinde bu normal bir durum. Ancak bazı kötü niyetli galericilerin bunu yapması, fiyatları daha da ateşledi.
Bayiden sıfır aldığı otomobilin üzerinde yüzde 30 kâr koyarak satış yapması ticari ahlaka uygun değil. Kısacası vatandaşların yüksek fiyat yazması, galericilerin teşvikiyle oldu" diyerek hukuken bunun fahiş fiyat cezasına tabi olacağını söyledi. Rekabet Kurumu ve Ticaret Bakanlığı tarafından yüksek fiyat yazan galerilere karşı müdahale yapılmas gerektiğini belirten Ağaoğlu fahiş fiyat belirleyen kişilerin cezalandırılması durumunda araç fiyatlarında oluşan köpüğün ortadan kaldırılabileceğini söyledi.
Konut fiyatları için alınabilecek en mantıklı önlemin ise konut satışına ekspertiz şartı olduğu belirtilirken söz konusu uygulama daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da tapu harcı gelirinde yaşanan rayiç bedel sorununu çözmek adına gündeme getirilmiş, ancak uygulamaya alınamamıştı.