Vatandaşın Yüzünü Güldürecek Konut Seferberliği! TOKİ ve Belediyeler Konut Üretecek, Ev Fiyatları ve Kiralar Düşecek

Konut üretiminin büyük bir hızla düşmesinin ardından ev fiyatlarında rekor artış yaşanmıştı. İlk olarak konut fiyatları ardından da ev kiraları astronomik rakamlara ulaşmıştı.

Tüm dünyada büyük bir barınma krizi yaşanırken Türkiye ne yazık ki bu dönemde ev fiyatlarının en çok arttığı ülkelerden biri olmuştu. Pandemi döneminde tedarik zincirinde yaşanan kırılma ile demir, enerji sektöründe yaşanan kriz ile çimento fiyatları zam yağmuruna tutulmuş, pek çok inşaat malzemesi günlük zamlanmaya başlanmıştı.

Süreçte müteahhitler önlerini göremedikleri için konut üretiminde zorunlu olarak frene basarken bir yandan mülteci göçü ile artan konut ihtiyacı, bir yandan da düşen üretim ev fiyatlarını rekor seviyelere taşımıştı. Konut fiyatlarında yaşanan artış tüm hızı ile devam ederken artık fiyatların uç noktalara ulaşması ile beraber hükümet konut fiyatlarına müdahale seçeneklerini tartışmaya başlamıştı.

KONUT FİYATLARINA TOKİ DARBESİ GELİYOR! TOKİ'DEN SOSYAL KONUT ATAĞI İLE EV FİYATLARI DÜŞER Mİ?

Son araştırmalara göre Türkiye'nin yıllık konut ihtiyacı 800 bin adet olarak hesaplanırken ne yazık ki mevcut konut üretimi sayısında ise yarı yarıya bir düşüş yaşandığı tespit edildi. Konut fiyatlarını düşürmek için hükümetin yeni yol haritası belli oldu. Hükümet konut seferberliği başlatacak, TOKİ üzerinden konut üretimi artarken belediyelerin de konut üretimi seferberliğine katılması sağlanacak.

Yaşanan süreci değerlendiren İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, konut ihtiyacının üretimin çok daha altında kaldığını belirterek inşaat malzemelerinin fiyatının 3 kat arttığını, arsa fiyatlarının da el yaktığını belirterek "Genelde inşaat maliyetlerine arsa payı yüzde 50 yansır. Arsa maliyeti bir yıl önce daire başına 500-700 bin lira arasındaydı, bugün 1,5 milyon lira... Arsa fiyatlarındaki artış da iki katı aştı" diyerek bu sorunlara çözüm bulunmasını istedi.

Yine hükümet tarafından hayata geçirilen yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması yönetmeliğinin de ters teptiğini belirten Tellioğlu "Önüne gelen müteahhitlik yapmasın diye bunu talep etmiştik ancak bakanlık bunun kapsamını genişletti. Kriterler fazla sert oldu. Bize göre sektörün yüzde 20’sinin elenmesi gerekirken, yüzde 50’si elendi" diyerek hükümetin bu 3 sorunu çözmesi durumunda konut fiyatlarında normalleşme ve düşüş yaşanabileceğini söyledi. TÜİK tarafından dün açıklanan yapı izin istatistikleri raporu da konut üretiminde yaşanan düşüşü gözler önüne sermişti.

Haber Kaynağı: Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri