Emlak terimleri içerisinde sıkça karşılaştığımız 'vefa hakkı' terimi nedir merak ediliyor. Vefa hakkı, bir malı satanın sattığı malı geri alma hakkının tapuda kayıt altına alınması işlemidir. Vefa hakkı, noterde yapılır ve süresi 10 yıldır.
Vefa hakkı için tapudan istenen belgeler neler?
Bir kişinin sattığı malı geri alma hakkı olduğuna ilişkin tapuda kaydının olmasına vefa hakkı denilmektedir. Vefa hakkı kesinlikle noter huzurunda yapılır ve genellikle 10 yıllık bir süreyi kapsamaktadır. Vefa hakkı alabilmek için tapudan istenen bazı belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler şöyle sıralanabilir:
- Noter tasdikli sözleşme,
- Talep eden ya da temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı ya da pasaportu ile temsil belgesi,
- Taşınmaz malın niteliği bina ise deprem sigortası talep edilmektedir.
Buna ek olarak vefa hakkı olan bir taşınmaz üzerinde haciz işlemi yapılabilir mi merak ediliyor. Taşınmaz üzerinde geri alım hakkı bulunuyorsa haciz işlemleri buna engel olmamaktadır.
Vefa hakkının maliyeti nasıl hesaplanır?
Vefa hakkının maliyetleri konusuna değinilecek olursa, satış anında resmi senet düzenlemişse işlemler içi alınan harç dışında başka bir harç alınması mümkün değildir. Vefa hakkı maliyeti, binde 7.5 oranında damga resmi tahsil edilir. Bu resmi senet noterde yapılmışsa binde 5.94 oranında tapu harcı tahsil edilmektedir. Vefa hakkının dolma süresi olan 10 yıl geçtiyse de maktu terkin harcı alınmaktadır.
Vefa hakkı için ilgili belgeler ibraz edilerek noterler üzerinden işlem yapılabilmektedir.