Gayrimenkul hukuku içerisinde çok sayıda terim yer almaktadır. Bunlardan birisi de vefa hakkıdır. Vefa hakkı tesis edilmiş bir gayrimenkulün satışında farklı uygulamalar devreye sokulabilir. Peki vefa hakkı nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır?
VEFA HAKKI NEDİR?
Vefa hakkı en basit tanımlamasıyla geri alım hakkıdır. Bu hak ile satın alma hakkı saklı tutulmaktadır. Vefa hakkı ile bir gayrimenkulün üçüncü kişilere satışı durumunda bu gayrimenkulün eski sahibi tarafından satın alınmasına imkan tanınabilmektedir. Bu şekilde istenmeyen veya mecbur kalınmış satışların bir anlamda telafisi yapılabilir.
İpotekli gayrimenkullerde vefa hakkı tesis edilmesi genellikle yaygın olarak yapılır. Bu hak tesis edilirse herhangi bir kredi borcuna ipotek gösterilen gayrimenkul satılsa dahi araya vefa hakkı girmektedir. Vefa hakkını kullanan gayrimenkulün eski sahibi o gayrimenkulü yeniden satın alabilir. İpotek yoluyla gayrimenkulün elden çıkmaması için yaygın şekilde kullanılan bir güvence anlamına gelmektedir.
BEFA HAKKI EN FAZLA KAÇ YILLIK OLUR?
Vefa hakkının tesis edilebilmesi için öncelikle noter huzurunda bir sözleşme yapılması gerekir. Bu geri alım sözleşmesi ile vefa hakkı yürürlüğe girer. Ancak vefa hakkı en fazla 10 yıl süre ile kurulabilir. 10 yıl dolduğunda ihtiyaç duyulursa yeni bir vefa hakkı işlemi tesis edilebilir. Vefa hakkı kurulmuş bir gayrimenkulde miras detayı da merak edilmektedir. Bir gayrimenkul üzerinde vefa hakkı elde eden birisi vefat ettiğinde bu hak miras yoluyla onun mirasçılarına devredilir.
Öte yandan vefa hakkı süresi dolduktan sonra bir gayrimenkul yeni sahibi tarafından satılabilir. Bu durumda vefa hakkı kurulan şahsın gayrimenkulü yeniden satın alma imkanı yoktur. Normal satışlar bu kapsamda değerlendirilkmemektedir.