Kiracılık durumunda farklı niteliklerde sorunlarla zaman zaman karşılaşılabiliyor. Bu sorunların hukuki alanda çözümleri de sıklıkla araştırılıyor. Özellikle kiradaki bir evin mülk sahibi olan ev sahibinin vefat etmesi durumunda kiracının durumu merak ediliyor. Vefat eden ev sahibinin ardından varislerin ne gibi hakları doğmaktadır. Varisler yeni kira sözleşmesi yapmak isterlerse kiracı bunu kabul etmek zorunda mıdır?
VEFAT EDEN EV SAHİBİ SONRASI KİRACILIK DURUMU!
Kiralık bir evde ev sahibinin vefat etmesi hukuken kiracı açısından pek bir dğeişikliğe neden olmamaktadır. Mevcut kira sözleşmesi aynı şekilde devam edecektir. Kira sözleşmesinin geçerliliği ortadan kalkmamaktadır. Bu kira sözleşmesinin hükümlerine de ev sahibinin varisleri uymakla mükelleftirler. Aksi bir durumda ise kira sözleşmesinin yükümlülükleri yerine getirilmediğinden kiracı yasal olarak haklı bir pozisyona geçer.
Miras intikalinin ardından ev sahibinin varisleri artık yeni ev sahibi olmaktadırlar. Yeni ev sahibi sıfatıyla kirayı arttırmak için kiracıyla kira sözleşmesi yapılmak istenebilir. Kiracılar bu isteğe olumlu yanıt vermek zorunda değildirler. Kiracı istemedikçe varisler yeni bir kira sözleşmesi yapamazlar. Bu konuda kiracı herhangi bir şekilde zorlanamaz. Varislerin yasal hakları içerisinde buna dair herhangi bir detay yoktur.
Kiraya zam yapamayan varisler kiracıyı evden çıkarmanın yollarını zorlamak isteyebilirler. Bu konuda varislere mülk sahibi olarak bazı haklar yasal olarak tanınmaktadır. Eğer evin yeni sahibi olan varislerden birisi eve kendisinin ihtiyacı olduğunu yazılı olarak bildirirse kiracının evden tahliyesini sağlayabilir. Ancak bu talebin yerine getirilmesi gerekmektedir. Kiracı evden çıktıktan sonra ev bir başkasına kiraya verilemez. Eğer ihtiyaç gerekçesiyle kiracı evden çıkarılır ve 3 yıl içerisinde de bir başkasına kiraya verilirse kiracının mahkemeye başvurması ile varisler tazminat ödemekle cezalandırılırlar. Bu tazminat da kiracının ödediği son kira bedeli üzerinden 1 yıllık kira bedelidir.