Gayrimenkullerde mirasçılık hususunda oldukça detaylı uygulamalar buluınmaktadır. Ancak bu uygulamalar zaman zaman birbirine karıştığı için mira skonusunda çeşitli anlaşmazlıklar yaşanabilmektedir. Peki vefat eden bir kişinin gayrimenkulleri yeğenine hangi şartlarda miras kalabilir? Yeğenin mirasçı olabilmesi için hangi şartların bir arada gerçekleşmiş olması gerekir? İşte yeğene miras kalmasına dair merak edilen ayrıntılar....
YEĞENE MİRAS NASIL KALABİLİR?
Amca, hala, dayı ve teyze üzerinden yeğenler emira skalması sık sık karşılaşılan bir durum olabiliyor. Ancak bu mirasçılık durumunun gerçekleşlmesi aynı anda birkaç şartın yerine gelmesine bağlıdır. Bu şartlar yerine gelmedikçe yeğenlerin mirasçı olmaları mümkün değildir.
Yeğenin mirasçı olabilmesi için öncelikle vefat eden kişinin ya çocuğu olmamalıdır ya da çocuğu kendisinden önce vefat etmeli ve onun da alt soyu yani çocuklarının olmaması gerekmektedir. Bu şart yerine getiriliyorsa o zaman yeğene miras konusunda ikinci aşamaya bakılmaktadır. Bu durumda vafat eden kişinin mirasçısı anne ve babası olmaktadır. Eğer anne veya baba sağ ise yeğene herhangi bir şartta miras kalmamaktadır. Direkt olarak mirasçı anne ve baba olmaktadır.
Vefat eden kişinin anne ve babası hayatta değilse o zaman anne ve babanın alt soyu mirasçı olurlar. Bu durumda vefat eden kişinin kardeşleri mirasçı olarak gayrimenkulleri aralarında paylaştırırlar. Yeğenler ise durumda yine direkt mirasçı olamamaktalar. Yeğenin mirastan pay alabilmesi için mirasın annesinden veya babasından mı geleceğine bakılmaktadır. Amcanın mirası sözkonusu ise baba hayatta olmadığı takdirde yeğen mirasçı olabilir. Dayının mirası için ise anne hayatta değilse yeğen mirasçı olabilir. Başka herhangi bir şartta doğal mirasçılık yeğenler için geçerli olmamaktadır.