Miras paylaşımı nedeniyle sıklıkla gündeme gelen veraset ilamı pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Peki, veraset ilamı nedir, nasıl alınır, veraset ilamı nasıl çıkartılır?
Veraset ilamı miras paylaşımı için mutlaka çıkartılması gereken evraklar arasında yer almaktadır.
Kişinin vefat etmesi halinde geride kalan mirası üzerinde kimlerin hak sahibi olduğu ve ne kadar hakkı olduğunu gösteren belgeye veraset ilamı adı verilmektedir. Bu belgeye bu nedenle mirasçılık belgesi adı da verilmektedir.
VERASET İLAMI NASIL ALINIR, NEREDEN ÇIKARTILIR?
Vefat eden kişinin yasal mirasçılarının ve miras paylarının belirlenmesi amacı ile çıkartılan veraset ilamı Sulh Ceza Mahkemesi ya da noter kanalı üzerinden yapılabiliyor.
Veraset ilamı alan mirasçılar veraset yolu ile kendilerine miras kalan taşınır ya da taşınmaz malları ilgili belediyelere bildirerek alabiliyorlar.
VERASET İLAMI SÜRESİ NE KADAR?
Veraset ilamının kişinin vefat etmesinin üzerinden 1 ay geçmeden yapılması gerekiyor. Yani en geç vefat süresini takip eden 1 aylık süre zarfında veraset ilamının çıkartılması gerekiyor.
VERASET İLAMI ÇIKARMANIN ŞARTLARI NELERDİR?
Veraset ilamı çıkarmak isteyen kişinin mutlaka vefat eden kişinin yasal ya da yasalarla atanmış olan mirasçısı olması şartı bulunmaktadır. Bu kişilerin Sulh Hukuk Mahkemesine ya da noterlere başvuruda bulunması halinde veraset beyanı üzerinden ilam çıkartılabiliyor. Ancak bu ilamı çıkartabilmek için mutlaka kişinin vefat etmesinin üzerinden 1 ay geçmeden işlemlerin yapılmış olması gerekiyor.