Yabancılar 2021'in İlk Üç Ayında 10 Bin Konut Aldılar! Liste Başı İranlılar

Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk çeyrek sonunda oluşan rakam 10 bin bandına ulaşmış durumda. Ocak ve Şubat aylarında düşen konut satış rakamları Mart ayında yeniden yükseldi.

Yılın ilk üç ayında yabancılara konut satış rakamları belli oldu. İlk çeyrek sonunda yaklaşık on bin adet konut alan yabancılar, bu alımların önemli bir bölümünü mart ayında gerçekleştirdiler. Ocak ve şubat aylarında gerileyen yabancılara konut satış rakamları mart ayında yeniden yükselişe geçti.

İLK ÇEYREKTE YABANCILARA KONUT SATIŞ RAKAMLARI

Ocak, Şubat ve Mart aylarında yabancılara satılan toplam konut sayısı 9 bin 887 oldu. Bu konutların 4 bin 248 adeti mart ayında satıldı. 2020 yılı mart ayı verileri ile 2021 yılı mart ayı verileri kıyaslandığında konut satış oranının yüzde 39.9 oranında arttığı görülüyor.

En Çok Konut Satılan İller

İlk üç aylık süreçte yabancıların konut tercihlerinde İstanbul başı çekti. İstanbul'da ocak, şubat ve mart döneminde toplam 5 bin 24 konut satıldı. İstanbul'un hemen ardından ise turizm merkezi Antalya yer aldı. Antalya'da 3 aylık süreçte 1884 konut satışı yapıldı. Antalya'nın hemen ardından ise 642 konut ile Ankara bulunuyor.

Listede yer alan diğer iller ve şehirler şu şekilde; 453 ile Mersin listede dördüncü, 263 konut ile Yalova beşinci sırada yer alıyor. Bu şehirleri 205 ile Bursa, 190 ile Samsun, 177 ile İzmir, 160 ile Muğla, 142 ile Sakarya takip ediyor.

İranlılar Liste Başı

Türkiye'den konut alımlarında ilk sırada İranlılar bulunuyor. İranlılar satılan 9 bin 887 konutun 1599 adetini aldılar. Iraklılar listede 1441 konut ile ikinci sıradalar. Ruslar 938, Afganistanlılar 700, Kazakistanlılar 354, Almanlar 303 listede yer alan diğer ülkeler.

SATIŞLAR GEÇEN YILA GÖRE DÜŞTÜ

2020 yılının ilk 3 ayında yapılan satışlar ile 2021 yılının aynı dönemi kıyaslandığında satışların düştüğü görülüyor. Yüzde 9.7 oranında azalan satışların neden düştüğüne ise sektör içinden değerlendirme geldi.

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal düşüşlerin normal olduğunu ayrıca mart ayında elde edilen yüzde 40'lık artış oranın ise memnun edici olduğunu söyledi.

Ömer Faruk Akbal yabancılara konut satışlarına dair değerlendirmesinde satışların yaz döneminde artışa geçeceğini söyledi. Akbal konuşmasında "Talepler bizi oldukça motive ediyor. Türkiye ile ilgilenen ciddi bir yatırımcı profili var, bunları şimdilik beklemeye alıyor ve uçuşların açılmasını bekliyoruz. Yaz döneminde uçuşlar açılmaya başlarsa, biriken talep realize olacak ve satışlar tırmanışa geçecek." ifadelerini kullandı.

Emlak Haberleri Haberleri