Yabancıya Ev Satışında Ekspertiz Krizinde Çözüm Formülü Bulundu!

Hileli vatandaşlık işlemlerini önlemek ve devletin vergi kaybı yaşamamamasını sağlamak adına ekspertiz zorunluluğu getirilmişti. Ekspertiz raporu ile konut fiyatı arasındaki fark sorun yaratmıştı.

Hatırlanacağı üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında 20 Eylül 2021 tarihinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından 'Yabancıların Taraf Olduğu İşlemlerde Düzenlenecek Değerleme Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar' tebliği yayımlanmıştı. Söz konusu tebliğ kapsamında yabancıların taraf olduğu konut alım satım işlemlerine ekspertiz zorunluluğu getirilmişti.

Süreçte TADEBİS-WEB TAPU sistemi üzerinden bu tip işlemler için ekspertiz ataması otomatik olarak sistem tarafından yapılıyordu. Ancak gayrimenkul firmaları yapılan konut satışları için ekspertiz raporlarının gerçek konut fiyatlarının çok daha altında belirlendiği iddiası ile şikayetçi olmaya başlamıştı. Sektör temsilcileri tarafından yapılan yoğun şikayet üzerine sistemde değişikliğe gidiliyor!

EKSPERTİZ ATAMASI OTOMATİK OLARAK YAPILACAK!

Sabah Gazetesi yazarı Seda Tabak tarafından yapılan habere göre gelen yoğun talep üzerine TADEBİS-WEB TAPU üzerinden yapılan otomatik ekspertiz ataması yerine firmalara kendi ekspertiz firmasının seçme imkanı sunulacak. Sektör temsilcilerinin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile yapmış olduğu görüşmeler sonucunda taleplerin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a iletildiği, bakan Kurum'un da talepleri olumlu karşıladığı belirtiliyor.

SERMAYE PİYASASI KURULU DENETİMİNE TABİ OLACAK!

Birkaç gün içerisinde açıklanması beklenen yeni düzenleme kapsamında ekspertiz işlemlerinin tümü Sermaye Piyasası Kurulu SPK ve Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği TDUB tarafından denetlenecek. Hileli satışlara kesinlikle geçit verilmeyecek. Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği Başkanı (GİGDER) Faruk Akbal konu hakkında yapmış olduğu açıklamasında fırsatçılara kesinlikle geçit vermeyeceklerini söyledi.

Türkiye'de üretilen her konutun değerli olduğunu ve bu değeri korumanın aynı zamanda ülkenin itibarını korumak olduğunu dile getiren Akbal "Sektörde birkaç firma fırsatçılık yapıyorsa, tespit edilmesi lazım. Bundan sonra biz GİGDER olarak ne kadar hileli işlem yapan firma varsa, takipçisi olacağız. Fırsatçılık yapan firmaları tespit edip, Ticaret Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'na bildireceğiz" diyerek denetimlerde kimseye ihtimas geçilmeyeceğini vurguladı.

Yeni sistemin önümüzdeki bir kaç gün içerisinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından onaylanmasının ardından uygulamaya alınacağı belirtilirken ekspertiz krizinin bu şekilde aşılmasının amaçlandığı belirtiliyor. KONUTDER Başkanı Altan Elmas'ta yeni düzenlemeyi olumlu bulurken 1,5 aydır yaşanan sorunun çözümü için doğru değerlemenin önemli olduğunu vurguladı.

Emlak Haberleri Haberleri