Türk vatandaşlığı alabilmek için yabancılara bazı şartlar getirildi. Türkiye’de 250 bin dolar karşılığında bir ev satın almak vatandaşlık almak için yeterli bir kriter olarak belirlendi. Ancak döviz piyasasında ortaya çıkan yükseliş ev fiyatlarını da yükseltti. Doların Türk Lirası karşısında hızlı bir yükseliş kaydetmesinin ardından bu durum emlak piyasasını tamamen farklı bir yöne sürükledi.
Son zamanlarda konut fiyatlarında ciddi bir yükseliş yaşanmış ve hem ev almak isteyenler hem de kiracılar bu konuda şikayetlerini dile getirmişlerdi. Ancak yabancılara yapılan satışlar sırasında gerçekleştirilen hüllenin bu süreçte son derece etkili olduğu ve piyasaları alt üst ettiği konuşuluyor.
KONUT SATIŞLARINDAKİ HÜLLE FİYATLARI ARTIRDI
Konut fiyatlarında meydana gelen artış değerlendirildiği zaman satış içerisinde meydana gelen hüllenin dengeleri değiştirdiği belirlendi. Pek çok kişi aslında evi 100 bin dolara satın alıp satıcı ile tapuda bir anlaşma gerçekleştiriyor. Bu anlaşma sonrasında satış değeri tapuda 250 bin dolar olarak gösteriliyor. Böylece vatandaşlık alanların aslında yarı fiyatından çok daha az bir fiyata işlem yaptıkları belirlendi.
Ortaya çıkan sahte alışlar sonrasında sahte raporlar oluşturuluyor. Piyasada yapılan araştırmalarda sahte ekspertiz raporu hazırladığı belirlenen pek çok kişinin çalışma lisansı iptal edildi.
KONUT FİYATLARINDA DENGE BOZULDU
Gayrimenkul piyasasını değerlendiren uzmanlar son dönemlerde emlak piyasasında dengelerin alt üst olduğunu ifade ettiler. Özellikle enflasyon rakamlarında meydana gelen güvensizlik ortamı kira artış tartışmalarını alevlendirmeye devam ediyor.
Günümüzde piyasada beklentiyi karşılayacak kadar konut olmadığı ve inşaat maliyetlerinden dolayı da yeni konut yapılmasının pek mümkün olmadığının altı çizildi. Fiyatlarda meydana gelen artışların tüm bu olumsuz durumlar çerçevesinde kaçınılmaz bir son olduğu ifade edildi.
ZAM YAPAN EV SAHİPLERİ DE ZOR DURUMDA!
Gayrimenkul brookerı olarak görev yapan Songül Toprak Özsan emlak sektöründe yaşanan sorunlar hakkında açıklamalar yaptı. Son dönemlerde sanılanın aksine sadece kiracıların değil ev sahiplerinin de zorluk yaşadığının altını çizdi.
Enflasyona göre kiraya yüzde 15 zam yapılabileceği ifade ediliyor ancak ortaya çıkan zam oranının gerçekçi olmaması nedeniyle ev sahiplerinin zor durumda kaldığı ifade edildi. Ev sahiplerinin son dönemlerde kazançlarını dolar ile kıyaslamaya başladıkları ve bu yüzden de emlak piyasasında dengelerin bozulduğu öğrenildi.