Yakıt parası geç ödenirse ne olur, ne kadar cezası var?

Apartman ve sitelerde yalıt paralarının toplanma zamanlarının gelmesi bu konuda araştırmaları hızlandırdı. Yakıt parası geç ödenirse ne olur? Yakıt parası için gecikme cezası ne kadardır?

Apartman ve sitelerde kış aylarının gelmesiyle beraber merkezi ısıtma sistemi kullanılıyorsa yönetimler yakıt paralarını toplamaya başladılar. Gerek doğalgaz gerekse de kömür fiyatlarında artışlar meydana gelmesi insanları zorlamaya başladı. Yaşanan ekonomik sıkıntılar içerisinde yakıt paraları insanların üzerlerinde ekstra yük olmaya başladı. Peki yakın parası zamanında ödenmezse ne olur?

YAKIT PARASI GEÇ ÖDENEBİLİR Mİ?

Yakıt parası yasal olarak yönetimlerin koordinasyonunda toplanan bir ortak giderdir. Dolayısıyla bu ödemeler zaruri ihtiyaçtan doğmaktadır ve herkes bu ödemeyi yapmak zorundadır. Ancak gününde ödenmeyen yakıt paraları yönetimler için ekstra bir maddi külfet olmaktadır. Bundan dolayı geç ödenen yakıt paralarına aylık gecikme zammı uygulanmaktadır. Yönetimler bu gecikme zammını ödemelerini aksatanlara yansıtmak durumundalar. Bu zamanında ödeme yapanların mağdur olmamaları için alınan yasal bir tedbirdir. 

GECİKME ZAMMI NE KADARDIR?

Yakıt parası zamanında ödenmezse bu borç üzerinde yüzde 5 oranında aylık gecikme zammı uygulanmaktadır. 1.000 TL'lik yakıt borcu bir ay sonra 1.050 TL olmaktadır. Bu borç kapatılmadıkça her ay yüzde 5 üzerinden gecikme cezası hesaplanmaktadır. Bazı apartman ve sitelerde ödemeler aylık yapılmakta, bazılarındaysa yıllık tek seferlik ödeme alınmaktadır. Yıllık ödeme alınan apartman ve sitelerde yakıt parasını geciktirmenin maliyeti çok daha büyük olmaktadır. Günü gününe ödeme yapmayanlar ciddi maliyetlerle karşılaşmaktadırlar. 

YAKIT PARASI KİMDEN ALINIR?

Yakıt parasının ev sahibinden mi yoksa kiracıdan mı alınacağı da merak ediliyor. Yasalar bu konuda gayet nettir. Kiradaki bir evin yakıt parasını kiracı öder. Çünkü kullanıma dayalı bir ortak giderdir. Ancak yakıt parasının ödenmemesi durumunda borcun muhatabı ev sahibi olacaktır. Yönetimler icra takibi yapacaklarsa kiracılara değil ev sahiplerine bu takibi yaparlar. Bunun için ev sahiplerinin kiracının yakıt parasını ödeyip ödemedikleri sürekli kontrol edilmelidir.

Emlak Haberleri Haberleri