Yapı Ruhsatı Nedir, Nereden, Nasıl Alınır?

Son dönemde özellikle de büyük şehirlerde inşaat sayısında büyük bir artış yaşanırken bu da alınan yapı ruhsatı sayısını arttırdı.

Son dönemde özellikle de büyük şehirlerde inşaat sayısında büyük bir artış yaşanırken bu da alınan yapı ruhsatı sayısını arttırdı. Peki, yapı ruhsatı nedir, nereden, nasıl alınır?

YAPI RUHSATI NEDİR?

İnşaatların sayısı her geçen gün artmaya devam ederken, yapı ruhsatı bir inşaatın başlaması için atılması gereken ilk resmi adımdır. Yasal olarak inşaatın başlaması için yapı ruhsatı alınması gerekmektedir.

YAPI RUHSATI NEREDEN, NASIL ALINIR?

İnşaatın yasal olarak başlaması için yapı ruhsatı alınması zorunlu olup bu ruhsat işlemleri inşaatın yapılacağı taşınmazın sınırları içerisinde yer alacağı belediyeden alınmaktadır.

Yapı ruhsatı başvurusu için talep edilen belgeler hazırlanarak yetkili belediyeye başvuruda bulunması yeterlidir. Yapılacak resmi işlemlerin ardından aranılan kriterlerin karşılanması halinde belediyeden yapı ruhsatı verilmektedir.

Verilen yapı ruhsatı 5 sene geçerlidir. Yani ruhsatı alınan inşaatın 5 sene içerisinde tamamlanması gerekir. Yine ruhsatın alınmasının ardından inşaatın en geç 2 sene içerisinde başlaması gerekir. Belediyeye yapılan başvurularda talep edilen belgelerin eksiksiz ve tam olarak teslim edilmesi halinde en geç 30 gün içerisinde yapı ruhsatı teslim edilir.

Yapı ruhsatı alınmadan başlanan inşaatlar kaçak yapı olarak kabul edilir. Kaçak yapı inşa etmek kanunen suç olarak kabul edilmekte olup tespit edilen binalar belediyeler tarafından yıkılmakta olup aynı zamanda inşaat sahibine yıkım cezasının yanı sıra para cezası da kesilmektedir. Yapı ruhsatı için belediyeler belirli bir ücret talep etmekte olup yapı ruhsatı ücreti belediyenin veznesine yatırılmaktadır.

Emlak Haberleri Haberleri