Yargıtay Emsal Karar Açıkladı: Evinin Anahtarını Ailesine Verenler Dikkat!

Aile konutu olarak kullanılan taşınmazlar hakkında Yargıtay yeni bir emsal karar açıkladı. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından açıklanan emsal karar büyük tartışmalara neden olurken boşanma nedeni olarak kullanılan ağır kusur nedenlerine bir yenisi daha eklenmiş oldu.

Özellikle de pandemi döneminde boşanma oranlarında hızlı bir yükseliş yaşandığı görülürken Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından açıklanan yeni emsal karar beraberinde yeni tartışmaları da getirdi.

Boşanma davalarında kusur belirleme konusunda yeni bir emsal oluşturacak olan karar aile konutu olarak kullanılan taşınmazlar için anahtarın aileye verilmesi evin manevi bağımsızlığının ihmali olarak belirlendi.

AİLE KONUTU OLARAK KULLANILAN TAŞINMAZ İÇİN YENİ EMSAL KARAR: OTURULAN EVİN ANAHTARININ AİLEYE VERİLMESİ EVİN MANEVİ BAĞIMSIZLIĞININ İHLALİ OLARAK KABUL EDİLDİ

Günümüzde pek çok kişi anahtarın evde unutulması ya da acil bir durum yaşanması gibi nedenlere bağlı olarak evlerinin yedek anahtarını aile bireylerine verirken Yargıtay 2. Hukuk Dairesi konu hakkında milyonlarca kişiyi ilgilendiren emsal bir karara imza attı. Yüksek mahkeme tarafından açıklanan karar ile boşanma davalarında kullanılabilecek yeni bir kusurlu davranış daha belirlenmiş oldu.

Söz konusu olayda geçimsizlik yaşayan çift boşanmak için mahkemeye başvuruda bulundu. Mahkemeye başvuruda bulunan kadın eşinin evlerinin anahtarını babasına verdiğini belirterek şikayetçi oldu. Mahkeme tarafından yapılan duruşmada kadının boşanma talebi erkeğin evlerinin anahtarını babasına vermesi nedeni lie evlerinin manevi bağımsızlığının ihlali anlamına geleceği için kabul edilmesine karar verdi. Kadının tazminat talebi ise reddedildi.

Taraflar mahkemeyi istinafa taşırken Aile Mahkemesi tarafından verilen kararı görüşen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi bir alt mahkemenin vermiş olduğu kararı onadı ve erkeğin evinin anahtarını babasına vermesini ağır kusur olarak kabul etti.

Karar oy çokluğu ile kabul edilirken karara şerh koyan daire üyesi çitfin yaşanan tartışmalar sonrası yeniden barıştıklarını, erkeğin eşin şikayeti üzerine anahtarı babasından geri aldığını belirterek " Bu vakıa erkeğe kusur olarak yüklenemeyeceğinden davalı-karşı davacı erkek kusursuz hale gelecektir. Bu nedenle kararın bozulması gerekir" diyerek çoğunluk kararına uymadığını dile getirdi.

Emlak Haberleri Haberleri