Yargıtay Emsal Karar Açıkladı: Üst Komşudan / Kattan Su Sızıntısı, Akması Nedeniyle Zarar Oluşturan Ev Sahibi Tazminat Cezası Ödeyecek!

Komşular arasında en sık yaşanan sorunlar arasında yer alan su sızdırma sorunu konusunda Yargıtay yeni bir emsal karar açıkladı.

Komşular arasında en sık yaşanan sorunlar arasında yer alan su sızdırma sorunu konusunda Yargıtay yeni bir emsal karar açıkladı. Yargıtay 20. Hukuk Dairesi tarafından açıklanan karar kapsamında alt kata su sızdıran ev sahibi artık komşusunun tüm tamir giderlerini ödemekle yükümlü olacak, bu giderleri ödemeyen ev sahipleri tazminat ödemek zorunda kalacak. Üst komşudan su sızıntısı, üst komşumdan akan su, üst komşudan su akıyor diyenler için detaylar haberimizde...

Komşuluk ilişkileri çok katlı binaların yaygınlaşması ile her geçen gün biraz daha karmaşık hale gelirken üst kattaki komşudan su sızıntısı yaşanması halinde yapılabilecekler konusunda Yargıtay yeni bir emsal karar açıkladı.



DAİREYE ÜST KATTAN SU AKIYOR NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?



Özellikle de eski binalarda ve planlı olarak yapılmayan yeni binaların tümünde ne yazık ki üst kattan su sızıntısı büyük bir sorun haline geliyor. Komşuluk ilişkileri içerisinde bazen sorunlar çözülürken bazen de ne yazık ki sorun yargıya taşınıyor.



Üst kattaki daireden su akması sorunu yaşıyorsanız bunu ilk olarak komşunuza iletin. Komşunuzun yaşanan zararı gidermek için mutlaka ilk olarak evindeki su sızıntısını tamir ettirmesi, ardından ise sizin dairenize yaşanan sızıntı nedeniyle oluşan zararı gidermesi gerekir. Bu sizin yaptığınız tamirat giderini ödemek şeklinde olabileceği gibi kendi tutmuş olduğu ustasına tamirat yaptırmak şeklinde de olabilir.



Ancak sizin söylemenize rağmen komşunuz tamirat giderlerini karşılamadıysa bu durumda yaşanan zararı fotoğraflar ile belgelerek Asliye Hukuk Mahkemesi üzerinden dava açmanız gerekir.





ÜST KATTAN SU SIZINTISI YARGITAY KARARI



Söz konusu olayda üst kattaki komşusundan kendi dairesine su sızıntısı yaşanan ev sahibi komşusuna durumu iletti. Ancak komşusu hem su sızıntısı sorununu çözmedi hem de alt katta oluşan zararı karşılamayacağını iletti.



Bunun üzerine ev sahibi asliye hukuk mahkemesi üzerinden komşusuna dava açtı. Üst kat komşusunun balkon ve banyosundan gelen su sızıntısı nedeni ile kendi evinde zarar oluştuğunu belirten ev sahibi Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından yapılan tespit ile evinde 1.168 TL'lik zarar oluştuğunu tespit ettirdi ve maddi, manevi tazminat davası açtı.



6. Asliye Hukuk Mahkemesi 850 TL maddi tazminat ödenmesine, manevi tazminat talebinin ise reddedilmesine karar verdi. Taraflar bunun üzerine 18. Hukuk Dairesine itiraz etti. Yapılan duruşmada 1.168 liralık tazminat talebinin kabul edilmesine, yasal faizi ile üst komşudan tahsil edilmesine, üst komşunun kendi evinde su sızıntısı oluşmasına neden olan bölgelerin izolasyon malzemesi ile tamir edilerek bir daha su sızıntısı sorunu yaşanmasının engellenmesi için 2 iş günü izin verilmesine karar verdi.



Söz konusu mahkeme kararı benzer sorunları yaşayan ev sahipleri için emsal karar oluşturması nedeniyle büyük önem taşıyor.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri