Yargıtay'dan Kiracılara Kötü Haber! Ölseniz Bile Ödeyeceksiniz...

Vatandaş kira borcunu ödemekte zorluk çekmeye devam ederken Yargıtay kira borcu olan kişilere ve mirasçılarına kötü haber verdi. Borç miras kalır mı?

Kira sözleşmesi imzalayan kişilere kötü haber geldi. Yargıtay tarafından açıklanan emsal karar kapsamında kiracıların imzaladıkları kira sözleşmesi yükümlülüğünün ölüm ile sonlanamayacağına hükmedildi. Kira sözleşmesini imzalayan kişinin vefat etmesi durumunda tüm mirasçıların başka bir işleme gerek kalmaksızın otomatik olarak kiralayan sıfatı kazandığı ve kira sözleşmesinin devam edeceği belirtildi.

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kiranın ödeneceği tarih, kira tutarı ve kiralama koşulları gibi kriterleri belirlemek amacı ile imzalanan kira sözleşmesi hem kiralayan tarafa hem de kiracıya belirli yükümlülükler getiriyor. Üzerinde aksini gösteren bir hüküm bulunmuyorsa imzalanan kira sözleşmesi 12 aylık yani bir senelik olarak kabul ediliyor.

YARGITAY 8. HUKUK DAİRESİ EMSAL KARAR AÇIKLADI: KİRACI ÖLÜRSE KİRA SÖZLEŞMESİ NE OLUR?

Milyonlarlarca kiracı ve ev sahibini ilgilendiren çok kritik bir emsal karara imza atıldı. Yargıtay 8. Hukuk Dairesi tarafından alınan karar kapsamında kiracı ile ev sahibi arasında imzalanan kira sözleşmesinin kiralayanın vefat etmesi durumunda sona eremeyeceğine hükmedildi. Böyle bir durumda yani kira sözleşmesini imzalayan kiracının vefat etmesi durumunda yasal mirasçıları otomatik olarak yeni kiracılar olarak kabul edilecek.

Açıklanan kararda “Geçerli olan bir kira sözleşmesi ya tarafların birbirine uygun fesih bildirimi ile ya mahkeme kararı ile ya da kiralananın yok olması ile sona erer. Kayıt malikinin 2007 tarihinde vefat etmesi ile tüm mirasçıları kiraya veren sıfatını kendiliğinden kazanırlar. Mirasçılardan biri tarafından murisin ölümünden sonra yapılan kira sözleşmesi, kayıt maliki ile yapılan 01/05/2005 başlangıç tarihli kira sözleşmesini sona erdirmez” ifadesine yer verildi.

KİRA SÖZLEŞMESİ NE ZAMAN SONA ERER?

Kira sözleşmesinin sona ereceği hükümleri belirleyen Yargıtay kararında sözleşmenin kiralanan taşınmazın yok olması, fesih bildirimi ya da mahkeme kararı ile sona erebileceği belirtildi. Kira sözleşmesinin haklı fesih sebepleri bulunduran taraflardan birinin bunu bildirim ile karşı tarafa iletmesi, kira sözleşmesi tarihinin sona ermesi ve buna uygun olarak sözleşmenin yenilenmeyeceğini diğer tarafından bildirmesi gibi durumlarda kiracının vefat etmesi durumunda sözleşmenin kendiliğinden sona eremeyeceği hüküme bağlanmış oldu. Kiracının mirasçıları kira borcu bulunuyorsa ve kiranın ödenmesinden sorumlu tutuldu.

Emlak Haberleri Haberleri