Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) konut projelerinde sıkça duyduğumuz '' yatay mimari ", müteahhitleri ya da kişiler tarafından yapılan konutların müstakil ev yapısında olmasına verilen isimdir. Yatay mimari ile yapılan evler 1 ya da 2 katlı olmaktadır. Yüksek binaların ve müstakil evlerin arasında bir konumda bulunuyor.
Yatay mimari nedir?
Yatay mimari ile bir bölgede inşa edilen konutların daha sık ve az katlı olarak yapılıyor. Yatay mimari sistemi örneğin bölgedeki konutların 2-3 katlı olacak şekilde yapılmasına yönelik bir karar alındığın taktirde, yan sokağa x20-25 katlı bir binanın yapılmasına izin verilmiyor. Böylelikle bölgedeki yatay mimari şekli korunmuş oluyor ve şehrin silueti bozulmuyor.
Yatay mimarinin avantajları ve dezavantajları neler?
Yatay mimarinin en büyük katkısı, alçak ve yüksek binaların bir arada bulunmasını engelleyerek şehrin mimari yapısının bozulmuyor oluşudur. Daha az katlı binaların çok sayıda yapılarak bölgede bir bütünlük oluşturması, deprem, mimari, siluet gibi faktörleri doğrudan etkiliyor.
Ayrıca örneğin 20 katlı bir binada yaşayan kişi sayısı 200 ise yatay mimari ile inşa edilmiş bir bölgede bu sayı azalacaktır ve bu sayede bölgedeki kalabalık azalmış oluyor.
Yatay mimarinin sosyolojik etkilerine bakıldığında komşuluk kültürünün yeniden canlanması ve mahallelinin sosyalleşmesi gibi faaliyetler yatay mimari ile geri dönüyor.
Yatay mimarini dezavantajlarından bahsetmek gerekirse, daha az katlı yapıların ileride arazi problemleri yaşatması muhtemel oluyor. Bunun önüne geçebilmek için ise arazinin verimli bir şekilde kullanılması gerekiyor.