Yatırımlık Arsa Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Arsa yatırımı yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, iyi bir arsa yatırımı nasıl yapılır? Tüm detaylar haberimizde...

Arsa yatırımı yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, iyi bir arsa yatırımı nasıl yapılır? Tüm detaylar haberimizde...

Türkiye’nin inşaat sektöründe son yıllarda hızlı bir gelişim göstermesi ve pek çok bölgede yapılan devlet projeleri gibi farklı nedenlere bağlı olarak yatırım yapmak isteyen kişiler artık arsa yatırımı yapmayı tercih etmektedir. Peki, arsa yatırımı yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, iyi bir arsa yatırımı nasıl yapılır?

Dolandırıcılara Karşı Dikkat Olun

Ne yazık ki arsa dolandırıcılığı ülkemizde sık sık haberlere konu olmaktadır. Bu nedenle mutlaka satın almak istediğiniz arsanın tapusunu önceden satıcıdan isteyin. Tapuyu görün ve tapuyu size satacağını iddia eden kişinin kimliği ile beraber tapuya giderek bu bilgilerin doğruluğunu teyit edin. Burada önemli olan tapu sicilinde kayıtlı olan arsa sahibi ile satışı gerçekleştireceğini iddia eden kişinin aynı kişiler olduğundan emin olunmasıdır. Yine aşağıda yer alan maddeler de mutlaka arsa yatırımı yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer almaktadır. Arsa yatırımında dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Satın alacağınız tapunun üzerinde ipotek, şufa ya da intifa gibi ikinci kişilerin sahip olduğu haklar bulunup bulunmadığı tapu siciline gidilerek öğrenilmelidir. Bu haklar arsayı satın alsanız dahi ipoteğe konu olan borcun ödenmemesi durumunda arsanın sizin iradeniz dışında satılabileceği anlamına gelir.

  • Tapu sicilinde dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta da arsanın sahip olduğu toplam metrekare tutarıdır. Tapuda yazan toplam arsa metrekare değeri ile satıcını size söylediği metrekare tutarı arasında bir fark olup olmadığı incelenmelidir.

  • Yine tapu dairesinde iken arsanın bir kişiye mi yoksa birden fazla kişiye mi ait olduğu öğrenilebilir. Çok ortaklı arsalarda satış işlemleri daha zor olduğu ve arsa üzerinde işlem yapılırken diğer ortakların da rızaları arandığı için satış fiyatları daha düşük tutulmalıdır.

  • Kadastro Müdürlüğü üzerinden tapudaki arsa ile size gösterilen arsanın aynı yerler mi olduğu teyit edilmelidir.

  • Arsanın sınırları içerisinde yer aldığı belediye ya da Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’ne başvuruda bulunularak arsanın imar durumu sorgulanmalıdır. Arsanın değerini arttıracak ya da azaltabilecek unsurlar sorgulanmalıdır.

  • Tapu kütüğünde tarım arazisi ibaresi olup olmadığı incelenmelidir. Bilindiği üzere artık tarım arazisi yazan yerlerin imara açılması yasalar ile yasaklanmış durumdadır.

Emlak Haberleri Haberleri