Yazlık Ev Almak İsteyenlere Çok Kritik Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Gelir Vergisi Uyarısı Geldi!

Korana virüs salgını sonrası tatil yapmak isteyen kişilerin tercihleri değişirken kalabalık olması nedeni ile oteller ve tatil köylerinden uzaklaşan vatandaşlar yazlık evlere ilgi göstermeye başlamıştı.

Korana virüs salgını sonrası tatil yapmak isteyen kişilerin tercihleri değişirken kalabalık olması nedeni ile oteller ve tatil köylerinden uzaklaşan vatandaşlar yazlık evlere ilgi göstermeye başlamıştı. Konu hakkında son derece kritik uyarı Vergi Müfettişi Orhan Baytekin tarafından yapıldı. Satın aldığı yazlık evleri 5 yıllık süre dolmadan satan kişiler için gayrimenkul değer artış kazancı vergisi hakkında yapılan kritik uyarılar ve açıklamalar haberimizde...

Özellikle 2020 yılı başlarında dünya genelinde meydana gelen Covıd-19 (Corona Virüs) salgını sebebiyle insanlar kalabalık yaşam tarzından uzaklaşarak doğayla iç içe olacakları ve yalnız kalabilecekleri ortamları tercih etmektedirler.



TATİL BELDELERİNDE KONUT, VİLLA VE MÜSTAKİL EV ALMAK İSTEYENLER DİKKAT!



Yaz aylarının gelmesiyle birlikte zaten sıkıntılı bir süreç yaşayan İnsanlarımızın tatil yapma istekleri artık lüks değil bir ihtiyaç halini almışken salgın sebebiyle otel, motel, pansiyon vb. gibi tatil yerlerine gitmek biraz tedirginlik yaratmaktadır.



Bu yüzden düşen kredi faizleri ile birlikte insanlar hem tatil yapmak hem de evde kalmaları gereken zamanlarda daha rahat ortamlarda yaşamak istediklerinden gayrimenkul talepleri daha çok ege ve akdeniz bölgelerine kaymakta dolayısıyla bu bölgelerdeki ev, müstakil ev, daire, arsa, arazi, villa gibi gayrimenkul satışlarını artırmaktadır. Burada bu bölgelerde ev, villa, müstakil ev vb almak isteyen vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken çok önemli bir hususa değinmek istiyoruz.



Alacağınız ev, villa, daire, müstakil ev vb. gayrimenkulün kim tarafından satıldığı önem arz etmektedir. Şöyle ki size gayrimenkulü satan kişi yabancı ülke vatandaşı ise o kişinin gayrimenkulü ne zaman aldığına dikkat etmeniz gerekmektedir.





GELİR VERGİSİ KANUNUNA GÖRE DEĞER ARTIŞ KAZANCI VERGİSİ ÖDEMENİZ GEREKEBİLİR!



Çünkü 193 sayılı Gelir vergisi kanununun mükerrer 80.maddesinde düzenlenen değer artış kazançlarının 6. Bendinde yapılan düzenlemeye göre İktisap şekli ne olursa olsun (ivazsız olarak iktisap edilenler hariç) iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılan gayrimenkullerin değer artış kazancına tabi olduğu belirtilmiştir.



Aynı kanunun Tarhiyatın muhatabı başlıklı 107/4. Maddesinde Dar mükellefiyette, mükellefin Türkiye' de daimi temsilcisi mevcutsa mükellef hesabına daimi temsilci, daimi temsilci mevcut değilse, kazanç ve iratları yabancı kişiye sağlayanlar; tarhiyata muhatap tutulurlar hükmü mevcuttur.



YABANCILARDAN EV ALMAK İSTEYENLER DİKKAT!



Örneğin Didim’de bir daire almak istiyorsunuz ve sahibi de Almanya’da yaşayan ve oranın vatandaşı olan HANS kişisi olsun. Alman vatandaşı olan HANS kişisi 2017 yılında Didim’de 300.000 TL ye aldığı yazlığını 2020 yılında size 500.000 TL’ye sattığını varsayalım. Tapu Müdürlüğüne gittiniz evin tapusunu üzerinize aldınız ve mutlusunuz artık deniz kenarında güzel bir eviniz var.



Alman vatandaşı HANS’a ödemeyi yaptınız ve herkes mutlu, ödemeyi alan HANS eşyalarını topladı ve Türkiye’den ayrıldı. HANS kişisi aslında 300.000 TL’ye aldığı evini 500.000 TL’ye sattı ve değer artış kazancı elde etti. Bu kazanç gayrimenkulün iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içinde olduğundan HANS kişisi bu kazancı münferit beyanname ile beyan ederek ödemesi gerekir.



Ancak görüldüğü üzere HANS kişisi evini sattı ve parasını aldı ülkesine döndü. Evinin bulunduğu yerin bağlı olduğu vergi dairesine herhangi bir kazanç beyannamesi beyan etmedi. Ayrıca HANS kişisinin daimi temsilcisi, müşaviri ve avukatı da bulunmamaktadır. İşte tamda bu noktada bir üst paragraftaki kanun maddesi gereği Maliye Bakanlığına bağlı vergi dairesi tarafından tarafınıza bir yazı gönderilmektedir.



HANS kişisinden almış olduğunuz ev dolayısıyla HANS kişisinin ödemesi gereken değer artış kazancının, kazancı HANS kişisine siz sağladığınız için bahsi geçen kazanca artan oranlı gelri vergisi tarifesi uygulanarak bulunan vergi tarafınızdan istenilecektir. İşte böyle durumlarla karşılaşmamak için evi aldığınız kişinin yabancı bir kişi olması durumunda bahsi geçen ayrıntılara dikkat edin veya mali müşavirden destek almanızı öneririz.



Sağlıklı ve mutlu tatiller..



Vergi Müfettişi Orhan BAYTEKİN



EMLAK365.COM ÖZEL HABERİDİR, AKTİF LİNK BAĞLANTISI VERİLMEDEN HABERİN BİR BÖLÜMÜ YA DA TAMAMI KOPYALANAMAZ / ALINTILANAMAZ...



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri