Yeni Ev Sahibi Kiraya En fazla Yüzde Kaç Zam Yapabilir?

Ev sahibinin değişmesi durumunda kiracı ile ev sahibi ilişkisinin nasıl olacağı merak ediliyor. Yeni ev sahibi kiraya zam yapabilir mi? Kira zam yapılırsa bunun oranı en fazla yüzde kaç olur?

Kirada bulunan ve içerisinde devam eden kira sözleşmesine sahip kiracının olduğu evlerin satılması durumunda hem ev sahipleri hem de kiracılar tarafında kafa karışıklıkları yaşanmaktadır. Yeni ev sahipleri kiracıların hemen evden çıkarılabileceğini düşündükleri gibi kiracılar da yeni ev sahibinin haklarını tam bilmemektedirler. Evin mülkiyet sahibi değiştiğinde kiracının pozisyonunda ne gibi değişimler olabilir? Yeni ev sahibinin yeni kira sözleşmesi teklifini kabul etmek şart mı? Yeni ev sahibi kiraya zam yapabilir mi?

YENİ EV SAHİBİNİN HAKLARI NELERDİR?

Yeni bir ev satın alan kişi o evde kiracı olduğunu bilmektedir. Dolayısıyla kira sözleşmesi de yeni ev sahibi tarafından satın alınmış kabul edilir ve kira sözleşmesinin tarafı yeni ev sahibi olur. Dolayısıyla yeni ev sahibi de tıpkı eski ev sahibi gibi kira sözleşmesine eksiksiz bir şekilde uymak zorundadır. Ancak yasalar yeni bir ev satın almak için yüklü miktarda ödeme yapan vatandaşlara bir hak vermektedir. Yeni ev sahibi eğer o evi kendisinin, annesi ile babasının veya çocuklarının kullanacaklarını yazılı bildirim olarak kiracıya iletirlerse kiracı evden çıkmak zorundadır. Eğer kira sözleşmesinin yıllık süresinin dolmasına 6 aydan uzun bir vakit kalmışsa en geç 6 ay sonunda, kira sözleşmesinin dolmasına 6 aydan az vakit kalmışsa o sürenin sonunda kiracı evden çıkmak durumunda kalır. Yalnız bu gerekçeyle çıkarılan kiracının yerine o eve 3 yıl boyunca bir başka kiracı yerleştirilemez.

YENİ EV SAHİBİ KİRAYA ZAM YAPABİLİR Mİ?

Yeni ev sahibinin mantıken kiraya zam yapabileceği düşünülmektedir. Ancak kiracının devam eden kira sözleşmesi varken bunun imkanı dahi yoktur. Kiracı istemedikçe yeni ev sahibi kiraya herhangi bir zam yapamaz. Kira sözleşmesinde zam ayı gelmeden yeni ev sahibi kiracıdan zam talebinde dahi bulunamaz. Bu talepte bulunmasının herhangi bir kanuni hükmü yoktur. Kiracının bu talebi reddetmesi ile yeni ev sahibi herhangi bir hukuki haktan yararlanıp kiracıyı zam yapmaya zorlayamaz.

YENİ EV SAHİBİ KİRAYA EN FAZLA YÜZDE KAÇ ZAM YAPABİLİR?

Yeni ev sahibi kiraya ancak zam döneminde zam yapabilir. Bu zam oranını da kafasına göre belirleyemez. Devam eden kira sözleşmesi kiracının bu anlamda güvencesidir. Yeni ev sahibi yasal kira artış oranı kadar zam talep edebilir. Kiracı onay vermedikçe bu oranın üzerine çıkılamaz. Yasal kira artış oranı da son 12 aylık TÜFE ortalamasıdır. Bunun üzerine çıkıp fahiş zamlar kiracılardan yasal olarak istenemez.

Emlak Haberleri Haberleri